Amsterdam Bewaar

'Lek Project 1012 was niet enige'

Raamprostitutie op de Wallen.
Raamprostitutie op de Wallen. © ANP

De blunder met het laten uitlekken van vertrouwelijke gegevens, die Het Parool vorige maand meldde, is de gemeente Amsterdam twee keer eerder overkomen.

Dit maakte burgemeester Eberhard van der Laan gisteren bekend in de gemeenteraad, zonder nadere details te geven. Vorige maand meldde deze krant dat vertrouwelijke informatie over Project 1012 (het herinrichten van de Wallen en omgeving) bij bordeeleigenaren was beland. De gemeente wil een groot deel van hen uitkopen. In een deels vertrouwelijk document werd uitgelegd dat de gemeente 5,7 miljoen euro meer moet betalen als de eigenaren niet vrijwillig willen verkopen en moeten worden onteigend.

Om de onderhandelingspositie van de gemeente niet te ondermijnen waren de passages hierover zwart gemaakt. Door de passages op de computer te selecteren, te kopiëren en te plakken kregen de bordeelhouders echter de volledige informatie onder ogen.

Van der Laan zei gisteren in de gemeenteraad dat de 5,7 miljoen euro een inschatting is. 'Uiteindelijk stelt de rechter het vast. Het kan hoger én lager zijn.'

Uit een inventarisatie is gebleken dat er twee soortgelijke gevallen zijn geweest. 'U zult begrijpen dat ik de details niet aan de grote klok ga hangen.'

Lees vandaag meer in Het Parool.