Binnenland Bewaar

Iraakse Nederlander overleden na mishandeling

Iraakse Nederlander overleden na mishandeling
© THINKSTOCK

De Nederlandse Irakees die ernstig gewond raakte toen hij na een voetbalwedstrijd door veiligheidstroepen in de stad Karbala in elkaar was geslagen, is zondagochtend vroeg bezweken aan zijn verwondingen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

De vluchteling Mohammed Al Jabouri, die de Nederlandse nationaliteit had maar terug was in Irak om voetbaltrainer te worden, raakte bij de mishandeling in coma. Daar is hij niet meer uitgekomen.

De exacte toedracht van het incident is nog onduidelijk. Volgens zijn familie probeerde hij afgelopen week in de stad Karbala een ruzie te sussen na een wedstrijd, maar dat liep verkeerd af. Hij werd mishandeld door veiligheidstroepen waarna hij in coma raakte. Volgens Iraakse media zijn zeven betrokken agenten aangehouden en is tegen nog eens 50 agenten een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Opheldering
'Familieleden van het slachtoffer in zowel Irak als Nederland krijgen bijstand van medewerkers van Buitenlandse Zaken', aldus een woordvoerder. 'We hebben de autoriteiten in Irak officieel gevraagd om helderheid te verschaffen over wat er gebeurd is en volgen de situatie op de voet, ook vanuit de ambassade in Bagdad.'

Al Jabouri heeft diverse pupillen- en juniorenteams getraind bij voetbalclub DVV in Duiven. Volgens een woordvoerder van de club keerde hij ongeveer een jaar geleden terug naar Irak om daar andere teams te trainen.

De club houdt donderdagavond een herdenkingsbijeenkomst. 'Iedereen die zich verbonden voelt met het verlies van Mohammed en zijn familie is welkom', aldus de club op de website. De zoon van Al Jabouri voetbalt bij DVV.