Amsterdam Bewaar

Koeweit aan de macht in buurtmoskee Slotervaart

Koeweit aan de macht in buurtmoskee Slotervaart
© Rink Hof

Koeweit heeft de macht in de Blauwe Moskee in Amsterdam-Slotervaart, dankzij de benoeming van een topambtenaar van het ministerie van Religieuze Zaken als bestuursvoorzitter.

Sinds dinsdag staat Mutlaq Alqarawi, gelieerd aan de Moslimbroederschap, bij de kamer van koophandel vermeld als voorzitter van Europe Trust Nederland, de eigenaar van het gebouw, die de moskee runt. Alqarawi, door betrokkenen doctor Mutlaq genoemd, is assistent undersecretary in Koeweit.

Volgens ingewijden zwaait hij al langer de scepter in de moskee. In notulen van een bestuursvergadering van augustus, in bezit van deze krant, wordt hij moskeevoorzitter genoemd.

In die vergadering hamerde Alqarawi op het werven van bekeerlingen. Hij riep op tot het uitdragen van dawah, wat staat voor het verspreiden van de boodschap, als missionarissen: 'Onze samenwerking moet aan dawah gewijd zijn.'

De focus op bekeerlingen staat sommige buurtbewoners tegen. De Blauwe Moskee was bedoeld als buurtmoskee, maar er komen veel mensen van buiten de wijk, onder wie veel autochtone, bekeerde Nederlanders.

Lees vandaag meer in Het Parool.