Binnenland Bewaar

Amsterdam gaat niet naar schaliegas boren

Archieffoto.
Archieffoto. © ANP

De gemeente gaat niet boren naar schaliegas, zo werd donderdagavond besloten. Met dat besluit is Amsterdam de 45e schaliegasvrije gemeente in Nederland.

De raad stemde donderdag in met de motie van Groenlinks en de Partij voor de Dieren. Alleen VVD, CDA en Trots stemden tegen. In de motie worden de gevaren genoemd, die boringen naar schaliegas met zich meebrengen. Zo kunnen ze leiden tot de vervuiling van grond- en drinkwater en aardbevingen veroorzaken. Dat maakt boren in een dichtbevolkte stad als Amsterdam onverantwoord.

Afgelopen september besprak wethouder Maarten van Poelgeest (Groenlinks) te mogelijkheden voor eventuele boringen. Gebieden in Oost en Zuidoost werden aangemerkt als eventuele winningsgebieden, al achtte Van Poelgeest de kans klein dat daar schaliegaswinning zou plaatsvinden. De Partij voor de Dieren en Groenlinks dienden een motie in, aangezien de winning van schaliegas risico's voor de veiligheid van het drinkwater met zich meebrengt. 'Het is niet voor niets dat grote drinkwaterbedrijven en bierbrouwers als Grolsch en Heineken zich hebben uitgesproken tegen schaliegaswinning', aldus PvdD-voorzitter Johnas van Lammeren.

Ook Milieudefensie is verheugd met de stemming. 'Dit is de zoveelste klap in het gezicht van de schaliegasindustrie', zegt Geert Ritsema van Milieudefensie. 'Er is in ons land steeds minder draagvlak voor het winnen van schaliegas. Nederland kiest voor schone energie.'

Veel kleinere gemeenten in met name Brabant, Gelderland en Utrecht hebben zich schaliegasvrij verklaard. Evenals Arnhem, Lelystad en Utrecht. Ritsema: 'Het lokale verzet van burgers en gemeenten is groot. Logisch, want mocht er ooit naar schaliegas geboord gaan worden, dan zitten gemeenten en burgers met de overlast en lopen zij de risico's.'