Binnenland Bewaar

Gemeente gooit maquette Olympisch Stadion weg

Het exterieur van het Olympisch Stadion te Amsterdam.
Het exterieur van het Olympisch Stadion te Amsterdam. © ANP

De gemeente heeft een belangrijke maquette van karton uit 1923 van het Olympisch Stadion vernietigd. Dit tot grote teleurstelling van de directie van het stadion en sporthistorici.

De vernietiging blijkt uit e-mails tussen medewerkers van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA). Ook het Stadsarchief was op de hoogte.

Het OGA meldt in de mails dat de maquette 'in 2D' en 'niet op de juiste schaal' was gemaakt en voor het erfpachtarchief 'niet van belang' was. De maquette was vermoedelijk een voorstudie voor het stadion, die, bevestigde een woordvoerster van het OGA, 'inderdaad is weggegooid.'

Bij het kartonnen model zat een dossier. Daarin stond onder andere een tijdsplanning voor de bouw van het Olympisch Stadion, dat kort voor de Spelen van 1928 werd opgeleverd. De tijdsplanning zou op een voor die tijd moderne manier zijn weergegeven, met lijntjes en schema's. Het is onduidelijk, aldus het OGA, wat met dat dossier is gebeurd.

Studenten, die het OGA hebben geholpen archiefbestanden te digitaliseren, zeggen dat de maquette in 1923 was gemaakt. De studenten hebben bij het OGA aangedrongen op behoud van het origineel. Het OGA zegt 'per ongeluk' is vernietigd en niet is gedigitaliseerd.

Lees vandaag meer in Het Parool.