Amsterdam Bewaar

Gemeenteraad wil wietteelt coffeeshops legaliseren

Een klant koopt hasj, voorgedraaide joint en een zakje wiet in coffeeshop GreenHouse in Amsterdam.
Een klant koopt hasj, voorgedraaide joint en een zakje wiet in coffeeshop GreenHouse in Amsterdam. © ANP

De gemeenteraad wil dat in de stad legaal wiet mag worden geteeld voor verkoop in Amsterdamse coffeeshops. Door wietteelt te legaliseren moet de bevoorrading van coffeeshops uit de criminaliteit worden gehaald.

Een meerderheid van PvdA, GroenLinks, D66 en SP wil dat er eindelijk een oplossing komt voor de achterdeurproblematiek: de verkoop van wiet door coffeeshop wordt gedoogd, maar het kopen van softdrugs om de shops te bevoorraden, is verboden.

De partijen stemmen vandaag voor een motie waarin het college van b. en w. wordt opgeroepen om in Den Haag te pleiten 'voor het bieden van de vrijheid aan gemeenten om wietteelt te reguleren'. Amsterdam sluit zich daarmee aan bij gemeenten als Groningen, Utrecht en Rotterdam, die al eerder aandrongen op gereguleerde wietteelt. Overigens vroeg D66 in januari ook al om onderzoek naar gereguleerde teelt.

GroenLinksfractievoorzitter Marieke van Doorninck stelt dat de gemeente de wiet niet zelf hoeft te verbouwen. 'Dat kan de markt zelf. Maar als wietteelt legaal is, kunnen we er toezicht op houden en ook de kwaliteit van de wiet controleren.'

De kans dat Amsterdam wietteelt mag reguleren, is klein. Minister Ivo Opstelten (Justitie) voelt niets voor verdere verruiming van het softdrugsbeleid en stelde onlangs nog dat regulering van hennepteelt in strijd is met VN-verdragen, het EU-recht en de Opiumwet.