Binnenland Bewaar

Lange wachtlijst bij Levenseindekliniek

Het kantoor van de Levenseindekliniek in Den Haag.
Het kantoor van de Levenseindekliniek in Den Haag. © ANP

Het loopt storm bij de Levenseindekliniek, die vandaag een jaar bestaat. In de Randstad kan de wachttijd voor een zelfverkozen dood oplopen tot vier maanden.

De Levenseindekliniek is bedoeld voor mensen met een doodswens die niet bij hun eigen arts terechtkunnen. Zeventien ambulante teams van een arts en een verpleegkundige beoordelen de aanvragen en verlenen euthanasie aan huis.

Het afgelopen jaar meldden zich ruim zevenhonderd patiënten. Op 31 januari waren 94 mensen aan hun gewenste einde geholpen. In 52 gevallen besloot de 'weigerarts' na bemoeienis van de kliniek alsnog het verzoek van de patiënt toe te kennen. Er werden 180 aanvragen afgewezen, bijvoorbeeld omdat de patiënt weigerde inzage te geven in zijn dossier of niet aan de criteria van de euthanasiewet voldeed.

Wachtlijst
Bij gebrek aan beschikbare teams is een wachtlijst ontstaan. De kliniek zoekt nieuwe artsen en verpleegkundigen om de wachttijden terug te dringen. De kliniek is begonnen met zes teams; nu zijn dat er zeventien.

Onder de mensen die zich melden, zijn veel patiënten met chronische lichamelijke aandoeningen, zoals multiple sclerose, hersenbeschadigingen of de spierziekte ALS. Dementie wordt ook als reden aangevoerd. Een derde van de verzoeken betreft een geestelijke aandoening. In de psychiatrie is euthanasie nog taboe. Vorige maand hielp de kliniek voor het eerst een geesteszieke bij het beeindigen van zijn leven.

Lees vandaag meer in Het Parool.