Binnenland Bewaar

Brand treft oudste hotel van Nederland

Brandweerwagens voor hotel De Draak.
Brandweerwagens voor hotel De Draak. © Twitter @rjsnepvangers (Rob J. Snepvangers)

Het monumentale hotel De Draak in Bergen op Zoom is dinsdagavond getroffen door brand. Daarbij vielen geen gewonden. Het hotel, dat oorspronkelijk stamt uit de middeleeuwen en later een aantal keren is herbouwd, raakte zwaar beschadigd.

De brand is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan in de sauna. Ongeveer dertig hotelgasten zijn ondergebracht in een andere vestiging van het hotel op de hoek van de straat, meldde de brandweer.

Stadhuis ontruimd
Het duurde lang voordat de brandhaard kon worden gelokaliseerd. Omliggende panden, zoals het stadhuis, werden ontruimd. Bezoekers van een nabijgelegen schouwburg zijn na de voorstelling die ze bezochten via de achteruitgang weggeleid van de Grote Markt.

Bewoners van 15 woningen van een naastgelegen appartementencomplex moesten zich voorbereiden op een evacuatie, maar konden uiteindelijk thuisblijven. Aan het begin van de nacht, na uren blussen, had de brandweer het vuur onder controle. Er is geen asbest vrijgekomen.

Brand in 1397
Een wethouder die toevallig een etentje had met andere gemeentebestuurders, bracht tegenover Omroep Brabant in herinnering dat het hotel in het jaar 1397 al een brand overleefde. 'Dat zal nu weer het geval zijn.'

Hoe groot de schade aan het monumentale pand precies is, moet nog blijken. Brandweermensen waren rond 1 uur 's nachts nog volop aan het nablussen.