Binnenland Bewaar

'Loket voor groeiende groep Amsterdammers die zelf wil telen'

Op de Zuidas werd in 2010 tijdelijk maïs verbouwd op een braakliggend terrein.
Op de Zuidas werd in 2010 tijdelijk maïs verbouwd op een braakliggend terrein. © ANP

De Partij voor de Dieren Amsterdam wil een speciaal loket voor stadslandbouw in Amsterdam. 'Zo'n loket is essentieel om de groeiende groep Amsterdammers te bedienen die een stukje grond of dak wil gebruiken voor de teelt van groenten', zegt Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Amsterdamse PvdD-afdeling.

De gemeenteraad vergadert woensdag over dat voorstel. Amsterdammers moeten ook bij het loket terecht kunnen voor hulp bij vergunningen en het beantwoorden van vragen.

De Partij voor de Dieren vindt dat stadslandbouw zich verder moeten ontwikkelen in Amsterdam. Johnas van Lammeren merkt op dat er wel ideeën zijn, maar dat de stedelingen vervolgens niet weten hoe ze die uit moeten werken. 'We hebben te maken met de grootstedelijke situatie van verschillende stadsdelen, vergunningen en vervuilde grond. Het duizelt beginnende stadslandbouwers soms waar ze moeten beginnen en hoe. Een Loket Stadslandbouw is wat ons betreft daarom noodzakelijk om de Amsterdamse stadslandbouw een boost te geven.'

Voedselvisie
De gemeente laat op dit moment de eerste Amsterdamse Voedselvisie ontwikkelen. In dit plan wordt beschreven hoe Amsterdam landbouwgronden, braakliggende terreinen en leegstaande kantoren kan benutten voor duurzame voedselproductie. Het plan moet deze zomer afgerond worden.

Het dagelijks bestuur van Amsterdam-Noord sprak vorige week nog de wens uit om een stadsboerderij te realiseren op de velden van Sportpark De Melkweg. Deze stelde het stadsdeel ter beschikking voor het project 'Die boerderij komt er', waarbij 16 studenten een idee moeten ontwikkelen dat een voorbeeld voor de rest van de stad vormt.