Amsterdam Bewaar

Tweede kalasjnikov van schietpartij Staatsliedenbuurt Amsterdam gevonden

 Politieonderzoek in de Schaepmanstraat in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, de dag nadat op verschillende plekken in de buurt geschoten werd. In de straat werd een zwarte Range Rover gevonden waarvan de voorruit was doorzeefd met kogels.
Politieonderzoek in de Schaepmanstraat in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, de dag nadat op verschillende plekken in de buurt geschoten werd. In de straat werd een zwarte Range Rover gevonden waarvan de voorruit was doorzeefd met kogels. © ANP

Op dezelfde locatie als waar vrijdagmiddag een kalasjnikov werd gevonden, is vannacht een tweede kalasjnikov en nog een doorgeladen pistool gevonden. Dit heeft de politie laten weten. De wapens zijn gevonden in een sloot bij sportpark De Eendracht.

Om 3 uur vannacht werd de zoekactie afgerond.

De eerste kalasjnikov werd gisteravond gevonden en lag in een sloot bij sportpark De Eendracht in het westen van de hoofdstad. Vlakbij het automatische geweer was eerder de vluchtauto van de schutters gevonden. Bij de schietpartij werden de inzittenden van een zwarte Range Rover met automatische wapens onder vuur genomen vanuit een zilverkleurige Audi.

Een 21-jarige Amsterdammer overleed direct. Zijn 28-jarige passagier werd zwaargewond gevonden en stierf later in het ziekenhuis. De twee waren bekenden van de politie. Volgens getuigen zaten in de Range Rover, met Frans kenteken, naast de slachtoffers vermoedelijk nog een of meer personen.

Na de schietpartij sloegen de schutters op de vlucht. Tijdens een wilde achtervolging door Amsterdam schoten ze op twee motoragenten. Die raakten niet gewond, maar 'hebben de dood in de ogen gekeken', aldus politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg.

Bij de schietpartij was volgens getuigen een derde auto betrokken, een donkere Volkswagen Golf waarin meerdere mensen zouden hebben gezeten. Een van die inzittenden zou ook hebben geschoten. De politie heeft de auto uitgebrand teruggevonden.

Het motief achter de dubbele moord is nog niet duidelijk. De politie heeft ongeveer 80 rechercheurs op de zaak gezet. De schietpartij leidde tot angst in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.