Binnenland Bewaar

'Amsterdam gaat niet op illegalen jagen'

Maarten van Poelgeest (R)
Maarten van Poelgeest (R) © anp

Amsterdam gaat niet op illegalen jagen, ook niet als het kabinet Rutte illegaliteit strafbaar stelt. Dat heeft de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest tegen BNR gezegd.

Ondanks de landelijke discussie over het strafbaar stellen van illegaliteit, waarover VVD en PvdA zelfs een akkoord sloten, heeft de Amsterdamse gemeenteraad tegen strafbaarheidsstelling gestemd. Amsterdam hanteert dit beleid al jaren.

'Ik zie ook niet in wat die strafbaarheidsstelling gaat oplossen, dus als het signaal is dat we het daar niet mee eens zijn, dan doe ik dat van harte', zegt Van Poelgeest tegen het radiostation.

'Ik denk dat ongedocumenteerden zich dan nog meer terugtrekken en kwetsbaarder zijn. Als mensen een getuigenis willen afleggen voor een misdrijf, dan kunnen ze dat straks niet meer doen.' Anderen kunnen daar dan misbruik van maken, aldus Van Poelgeest.

Van Poelgeest opent maandag juist een website die illegalen wijst op hun rechten: het Paspoort van Amsterdam. Daar hoort ook een rood boekje van paspoortformaat bij, waarop het wapen van Amsterdam prijkt, en waarin de rechten van illegalen uiteengezet worden. Via de website kunnen mensen zonder verblijfsdocumenten bovendien klachten doorgeven over hoe ze behandeld worden.