Binnenland Bewaar

Herdenking 30 jaar Decembermoorden

Belangstellenden met fakkels verzamelen in 2009 bij de Mozes en Aaronkerk in Amsterdam om bloemen te leggen bij de gedenksteen.
Belangstellenden met fakkels verzamelen in 2009 bij de Mozes en Aaronkerk in Amsterdam om bloemen te leggen bij de gedenksteen. © ANP

Nabestaanden, politici en andere belangstellenden herdenken zaterdagavond in Amsterdam de Decembermoorden in Suriname. Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat op 8 en 9 december op het terrein van Fort Zeelandia in Paramaribo 15 prominente Surinamers werden gemarteld en gedood.

De herdenking vindt zoals ieder jaar plaats in de Mozes en Aäronkerk. Voorafgaand aan de dienst leggen de aanwezigen bloemen bij de plaquette met de namen van de slachtoffers, aan de zijkant van de kerk. Ook is er 's middags een fakkelwake.

De Decembermoorden deden zich voor onder het toenmalige bewind van legerleider Desi Bouterse. Tegen hem en andere verdachten loopt sinds 2007 een proces, dat zeer langzaam verloopt. De krijgsraad hervat naar verwachting woensdag de strafzaak.

Ook in Suriname wordt zaterdag stilgestaan bij de gewelddadigheden in 1982.