Binnenland Bewaar

Baby Alex is 800.000ste Amsterdammer

Baby Alex.
Baby Alex. © Elmer van der Marel

Alex Lucas Westerbos is de 800.000ste Amsterdammer. Het jongetje werd gisteren door burgemeester Van der Laan welkom geheten in het AMC.

Alex, geboren met een keizersnede, is het tweede kind van Krista en Pieter Westerbos uit Gein. Hij liet zich zonder morren door Van der Laan optillen. 'Wat een leukerd,' kirde de burgemeester. 'En zo relaxed. Nu al een echte Amsterdammer.' Voor de ouders had hij bloemen meegebracht, Alex kreeg een pakket babyspullen met de Andreaskruisen er op.

De ouders van Alex zijn, zoals heel veel Amsterdammers, 'import'; ze kwamen uit Groningen en Brabant naar de stad om te studeren, en stichtten daarna hun gezin in de kindvriendelijke buurt in Zuidoost. Dat maakt Alex een typisch modern Amsterdammertje: de stad groeit momenteel in een razend tempo, juist doordat ze steeds populairder is bij studenten, gezinnen en hoogopgeleide arbeidsmigranten. Ook worden er steeds meer baby's geboren en worden Amsterdammers ouder.

De komst van de feestbaby komt eerder dan verwacht: de stad groeit sneller dan was voorspeld en dreigt uit haar voegen te barsten. Het inwonertal stijgt zo snel dat de komende dertig jaar minstens 91.000 nieuwe woningen nodig zijn. Maar door de financiële crisis is de bouw van nieuwbouwwoningen juist op een historisch dieptepunt beland.

Lees in Het Parool het hele artikel en ook 'Stad barst uit voegen'.