Binnenland Bewaar

Van der Laan verantwoordt zich in spoeddebat voor uitspraken

Burgemeester Eberhard van der Laan.
Burgemeester Eberhard van der Laan. © ANP

Het college van b. en w. heeft op dit moment niet de ambitie de Olympische Spelen van 2028 naar Amsterdam te halen. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan gisteren gezegd in een spoeddebat in de gemeenteraad.

Het debat werd zondagavond aangevraagd door oppositiepartijen D66 en Red Amsterdam, na uitspraken van Van der Laan bij een diner met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in het Scheepvaartmuseum. Daar zei de burgemeester dat 'het laatste woord nog niet is gezegd' over de olympische ambitie van Amsterdam.  

Red Amsterdam en D66 reageerden verbaasd. Zij wezen er nog eens op dat het kabinet onlangs juist een streep heeft gehaald door de olympische ambities van de stad en dat wethouder Eric van der Burg (Sport) het projectbureau al heeft opgedoekt, en wilden weten wat de burgemeester met zijn uitspraken bedoelde.  

Van der Laan reageerde gepikeerd op de opgewonden reacties van de oppositie en benadrukte dat de ambitie er niet meer is. Tegen raadslid Roderic Evans-Knaup van Red Amsterdam: 'Dan hoeft u niet zo triomfantelijk te doen, ik weet dat u altijd al tegen was. Maar een burgemeester die zegt dat het laatste woord er niet over is gezegd, overspeelt zijn hand niet.'