Binnenland Bewaar

Volendam snuift meer dan Parijs

Archiefoto. Jan Peter Balkenende trekt -geflankeerd door de Volendamse Ooitje (oma)- een T-Shirt aan met het opschrift 'Fuck Drugs'.
Archiefoto. Jan Peter Balkenende trekt -geflankeerd door de Volendamse Ooitje (oma)- een T-Shirt aan met het opschrift 'Fuck Drugs'. © ANP

In Volendam en omstreken worden meer coke en xtc gebruikt dan in de meeste grote Europese steden.

Dit blijkt uit onderzoek van het KWR Watercycle Research Institute, dat ook de situatie in twintig grote Europese steden onderzocht. Volendam laat Milaan, Parijs en Londen achter zich in hoeveelheid drugsgebruik per hoofd van de bevolking. 

In en rond het vissersdorp worden 1100 lijntjes per dag gesnoven. Dat is één lijntje cocaïne op veertig inwoners per dag. Volendammers blijken ook grootgebruikers van xtc te zijn. Het dorp staat met xtc op nummer drie in Europa. Alleen in Amsterdam en Eindhoven wordt meer geslikt.

De gegevens over het drugsgebruik in en rond Volendam kwamen aan het licht na een onderzoek van het rioolwater bij de zuiveringsinstallatie in Katwoude. De installatie werkt voor 44.000 inwoners, de helft woont in Volendam.

Volgens UvA-hoogleraar Pim de Voogt is na een week monsteren gebleken dat gemiddeld per dag de restanten van 1,23 gram pure cocaïne per duizend inwoners in het rioolwater zaten. Bij xtc werd gemiddeld 65 milligram per dag per duizend inwoners aangetroffen.

De Voogt: 'In het weekeinde lag het wel op 200 milligram.' Het Watercycle Research Institute onderzoekt sinds drie jaar het rioolwater op drugs. Er worden monsters genomen voordat het water de reinigingsinstallatie ingaat.

Het Volendamonderzoek is in opdracht van tv-zender BNN uitgevoerd. Hun programma Spuiten en Slikken besteedt zondag meer aandacht aan de uitkomsten.