Binnenland Bewaar

Aantal leden studentenvereniging stabiel ondanks langstudeerboete

Studie-introductie in Rotterdam
Studie-introductie in Rotterdam © ANP

De dreigende langstudeerboete heeft eerstejaars studenten er niet van weerhouden om zich aan te sluiten bij een studentenvereniging. In totaal 7636 nieuwe studenten hebben zich aangesloten bij een vereniging, zo heeft de overkoepelende organisatie van studentenverenigingen LKvV donderdag laten weten. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar.

De organisatie vreesde vooraf voor minder inschrijvingen, onder meer door de dreiging van de langstudeerboete van ruim 3000 euro per jaar voor studenten die vertraging hebben opgelopen. 'Het heeft gelukkig geen effect gehad op het aantal nieuwe inschrijvingen. Maar bij ouderejaars zien we wel minder animo voor commissies en besturen', constateert LKvV-voorzitter Jan Boers. 'We hopen dat dat weer aantrekt nu de langstudeerboete deze week toch is afgeschaft.'

Ongeveer 8 procent van het totaal aantal studenten zit bij een vereniging. De reden waarom studenten zich aansluiten, is volgens Boers vooral het sociale vangnet. 'Veel eerstejaars wonen voor het eerst op zichzelf, vertrekken alleen naar een nieuwe stad en willen snel nieuwe mensen leren kennen.' In Enschede was een forse stijging van 30 procent nieuwe inschrijvingen te zien. In Nijmegen nam het aantal leden van verenigingen af met 9 procent.

Vooral studenten die een studie aan de universiteit volgen, sluiten zich aan bij een vereniging. De laatste jaren neemt het aantal hbo'ers overigens wel toe.