Binnenland Bewaar

'VVD en PvdA schaffen langstudeerboete af'

VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom.
VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom. © ANP

Net als de forensentaks wordt naar verwachting ook de langstudeerboete de nek omgedraaid door VVD en PvdA, die onderhandelen over een regeerakkoord. Dat schrijft De Telegraaf vandaag.

Zowel Rutte als Samsom zeiden eerder al af te willen van de langstudeerboete, waarbij studenten die te lang over hun studies doen een boete van zo'n 3.000 euro moeten betalen.

De langstudeerboete gaat dit collegejaar in, maar wordt dus hoogstwaarschijnlijk alweer snel afgeschaft. Daardoor valt nog eens een financieel gat in de schatkist van 370 miljoen euro.

Alternatief
De VVD wilde al eerder net als een meerderheid van de Kamer van de boete af, maar stelde als voorwaarde dat er een alternatief kwam om ontstane tekorten in de begroting voor 2013 te dekken. Het lukte de partijen in augustus echter niet deze te vinden.

Volgens de Telegraaf is dit bezuinigingsalternatief nu gevonden in het schrappen van het vitaliteitspakket. Dit is bedoeld om oudere werknemers langer aan het werk te houden. Ook wordt naar verluidt geld gezocht bij de WW-premie.

Ook de forensentaks zou niet doorgaan, meldde RTL Nieuws gisteren. De partijen willen de 1,5 miljard die het afschieten van de forensentaks kost, zou ook uit het vitaliteitspakket worden gehaald, zei RTL.

Tijdens de financiële beschouwingen dinsdag willen de VVD en de PvdA hun plannen presenteren.