Binnenland Bewaar

Verzekeraars: schade Haren een of enkele miljoenen

Het opruimen van de rommel in Haren is in volle gang.
Het opruimen van de rommel in Haren is in volle gang. © EPA

De schade door de rellen in Haren van vrijdagavond bedraagt één of enkele miljoenen euro's. Dat schatte het Verbond van Verzekeraars zaterdag. De organisatie raadt gedupeerden aan contact op te nemen met hun verzekeraar.

Verzekeraars zullen er volgens het verbond alles aan doen om de schade die ze vergoeden, in rekening te brengen bij de veroorzakers van de schade.

Verzekeraars zullen er daarom alles aan doen om de schade die ze vergoeden, in rekening te brengen bij de veroorzakers van de schade. 'Ook wat ons betreft geldt: de vervuiler betaalt, niet de samenleving. Dat betekent in dit geval dat de vandalen moeten opdraaien voor de verzekerde schade in Haren en niet de polishouders', stelde algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars.

Tijdens de ongeregeldheden in Haren sneuvelden veel winkelruiten, werd er geplunderd, werden vernielingen aangericht bij villa's en gingen ook wat auto's in vlammen op. Schade aan particuliere eigendommen valt volgens de verzekeraars meestal onder de de opstal- en inboedelverzekering. Ook ondernemers kunnen met hun schade vaak terecht bij hun zakelijke verzekeraar.