Binnenland Bewaar

Haren steekt massaal handen uit de mouwen

Opruimactie in Haren
Opruimactie in Haren © ANP

Inwoners van Haren steken zaterdagmorgen massaal de handen uit de mouwen. Overal wordt schoongemaakt na de rellen in de nacht van vrijdag op zaterdag na het uit de hand gelopen Facebook-feest. Ondernemers, maar ook moeders met hun dochter, zijn overal met bezems in de weer.

'Haren kan elke hulp gebruiken', zegt een moeder met haar 9-jarige dochter in de Kerkstraat die nog bezaaid is met versplinterd glas, bierblikjes en andere rotzooi. Beiden hebben handschoenen aan en een vuilniszak in de hand.

In de ijssalon Italini even verderop neemt de eigenares huilend de schade op. De ijssalon ligt op de hoek bij de kerk waar in de nacht van vrijdag op zaterdag honderden relschoppers in gevecht gingen met de mobiele eenheid. 'Daar hebben we al die jaren zo hard voor gewerkt', zegt zij. De vloer van Italini is bezaaid met glas en stoelen en tafels zijn omver geschopt. Een deel van de ruiten is gesneuveld en een vitrine met met ijs is aan diggelen geslagen.

'Wat er verder ook gebeurt, we gaan vandaag wel weer open', aldus de eigenaresse. 'Ook een moeder van een van de medewerkers helpt met puinruimen.' Nadat in de nacht van vrijdag op zaterdag de ramen van de salon waren kapot gegooid, heeft zij meerdere bedrijven gebeld om de zaak met houten platen dicht te timmeren. 'Maar geen bedrijf dat kon, wilde of durfde te komen.'

In het anders zo rustige Haren, ook wel het Wassenaar van het Noorden genoemd, zijn zaterdag rond 9 uur enkele honderden mensen op de been. Winkeliers nemen de schade op en vegen de stoep voor hun zaak schoon. Een van hen is vannacht nog naar zijn kledingwinkel gegaan om een oogje in het zeil te houden, maar hij maakte direct rechtsomkeer toen hij de rellende meute zag. 'Het was verschrikkelijk.'

De eigenaresse van de kroeg De pub naast de kerk vertelt dat zij en enkele tientallen jeugdige gasten vannacht 'als ratten in de val' zaten opgesloten. 'We zagen en hoorden even verderop dat de ramen van een schoenenzaak werden ingegooid. De zaak werd daarna geplunderd.' Voor de deur voerde de mobiele eenheid voortdurend charges uit. 'We konden geen kant op. Het leek wel oorlog', zegt ze terwijl ze wijst op bloedspetters op de muur naast het café.

Project Clean X
'Project Clean X' is 'vriendelijk aangeboden maar niet nodig'. Dat zegt de gemeente Haren op de website over de tegenbeweging op Facebook die op gang kwam tijdens de rellen na het uit de hand gelopen Project-X-feest in de Groningse plaats. Met de oproep wilden de initiatiefnemers mensen verzamelen om de vrijdagavond veroorzaakte troep en schade op te komen ruimen.

'Project Clean-X zal morgen laten zien dat er niets is dat anderen sneller kunnen afbreken dan dat wij het weer met elkaar kunnen opbouwen', schreven de initiatiefnemers vrijdag. Zaterdagochtend had de oproep al ruim 16.000 'likes' gekregen. De gemeente meldt zaterdag dat de Milieudienst alles opruimt.

Zie hieronder de ravage (foto's ANP).