Binnenland Bewaar

Samir A. behoorde tot de Hofstadgroep

Samir A. verlaat de rechtzaal tijdens de pauze van de pro-forma zitting van de Hofstadgroep in Rotterdam. (Archieffoto)
Samir A. verlaat de rechtzaal tijdens de pauze van de pro-forma zitting van de Hofstadgroep in Rotterdam. (Archieffoto) © anp

Samir A. die maandag in zijn cel werd aangehouden op verdenking van het voorbereiden van de terroristische aanslag, behoorde tot de zogenoemde Hofstadgroep. In die hoedanigheid bezocht hij huiskamerbijeenkomsten met Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

De politie arresteerde A. in 2005 op verdenking van het beramen van aanslagen, samen met andere leden van de Hofstadgroep. Zijn doelen zouden onder meer Nederlandse politici, de Tweede Kamer, het toenmalige gebouw van geheime dienst AIVD en de kerncentrale in Borsele zijn.

Bij de doorzoeking van zijn woning werd een afscheidsvideo gevonden. Daarin gaf Samir A. aan dat hij een aanslag had gepleegd.

Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde hem uiteindelijk in oktober 2008 tot 9 jaar cel voor het beramen van terroristische aanslagen. Volgens de rechters had Samir een organisatorische rol in de Hofstadgroep.

Het Openbaar Ministerie had voor het hof vijftien jaar gevangenisstraf geëist. De straf viel uiteindelijk lager uit, omdat Samir A. al geruime tijd in de terroristische afdeling van de gevangenis in Vught zat opgesloten.