Binnenland Bewaar

'Ongeloof over gedrag rechercheur Petter'

De woning in Kekerdom waar het drama zich afspeelde.
De woning in Kekerdom waar het drama zich afspeelde. © ANP

Bij het politiekorps Gelderland-Zuid bestaat aan de ene kant veel waardering voor het werk van recherchechef Jan Petter, maar aan de andere kant is er ook veel ongeloof en kwaadheid over waarmee hij bezig was.

Dat zei adjunct-korpschef Wim van Amerongen donderdag tijdens een bijeenkomst in Nijmegen. Petter maakte op 8 september een einde aan zijn leven nadat hij eerst twee andere mensen had gedood in zijn woning in Kekerdom. In zijn woning vond de politie een hennepkwekerij.

Petter is inmiddels zonder korpseer begraven. Over onderzoeken naar het incident deed de politie donderdag geen mededelingen.

Voor korpschef Henk van Zwam is de schok nog steeds groot. Voor hem is het ook de belangrijke vraag waar het mis is gegaan. Onderzoek moet dat uitwijzen. 'Het beeld dat nu ontstaat klopt niet met hoe we hem kennen. Een gedreven man, operationeel erg sterk."

Van Zwam zegt geen enkele indicatie te hebben dat op meer plaatsten de integriteit van het korps in het geding is. '99,9 procent van de korpsleden is integer, heel betrokken.'

Hij zei dat Petter op het moment van zijn overlijden al 12 dagen ziek was. Daarvoor was hij een tijd uit de roulatie vanwege een knieoperatie. Hij maakte jarenlang deel uit van het arrestatieteam maar moest daarmee stoppen omdat hij het lichamelijk niet meer kon bijbenen. Petter kreeg toen een andere functie.