Amsterdam Bewaar

Gemeente Haren overweegt alternatief voor Facebookfeest

Gemeente Haren overweegt alternatief voor Facebookfeest
© EPA

De gemeente Haren overweegt de bezoekers die vrijdag van plan zijn af te reizen naar het dorp voor het bezoeken van het vermeende 'Project X-feest' een alternatief aan te bieden. Dat meldde een woordvoerster van de gemeente donderdag.

Zij sluit niet uit dat de gemeente zelf een feest gaat organiseren om ongeregeldheden te voorkomen. Wel benadrukt ze dat er nog geen concrete plannen zijn, maar dat dit een optie is die wordt overwogen.

Donderdagmiddag hadden op Facebook ruim 23.000 mensen aangegeven vrijdag af te reizen naar Haren. Een 15-jarig meisje uit dit dorp had via Facebook vrienden en familie uitgenodigd voor een feestje, maar was vergeten aan te geven dat het om een privéfeestje ging.

Oproep
Buurtagenten uit het dorp hebben ondertussen een bezoek gebracht aan de middelbare scholen in Haren met de oproep aan leerlingen vrijdag thuis te blijven. De school waarop het meisje zit, besteedt zo weinig mogelijk aandacht aan de zaak. 'We willen haar een zo rustig mogelijke plek blijven bieden', aldus een woordvoerder. Hij zegt dat het feest wel erg leeft op school.

Niet aanwezig
Zowel het meisje als haar moeder zijn van plan vrijdagavond elders onderdak te zoeken. Hoeveel mensen daadwerkelijk naar het vermeende feest zullen gaan, is volgens de zegsvrouw lastig te zeggen. 'Dat kunnen er 200 zijn, maar ook 2000 of nog meer.'

Afterparty
Enkele cafés in Groningen springen handig in op de zaak en kondigen voor vrijdagavond een afterparty aan. Op internet zijn al t-shirts te koop met de tekst 'Project X Haren', waarmee verwezen wordt naar de film waarin een verjaardagsfeest escaleert.