Binnenland Bewaar

Wethouder stapt op na vondst asbest

Wethouder stapt op na vondst asbest
© ANP

Wethouder Ben Haarman (CDA) uit de gemeente Raalte is maandagavond opgestapt na de vondst van asbest op een perceel van zijn voormalige bedrijf. De gemeente gaat de kosten van de sanering op hem verhalen.

Dat meldde de gemeente Raalte maandagavond. Op het perceel is een stortgat van 40 bij 12 meter gevonden waarin asbest zat. De wethouder wist hier naar eigen zeggen niets van. Maar volgens de gemeente moet de CDA'er dat wel hebben geweten. In het gat is rommel gevonden uit de tijd dat Haarman bij het bedrijf betrokken was. De sanering kostte 200.000 euro.

De wethouder verkocht zijn bedrijf aan de gemeente om uitbreiding van een industrieterrein mogelijk te maken. Vanwege de grote omvang van het gat moet het bestaan ervan ook bekend zijn geweest en had hij dit, voor de koop beslecht was, moeten melden. De gemeente onderzoekt nog een tweede plek op het terrein waar ook asbest ligt.

Haarman is het niet eens met de conclusie van het college, meldde hij in een schriftelijke verklaring. Omdat hij als wethouder niet in staat is zijn privébelangen in deze juridische kwestie te behartigen, is hij opgestapt.