Binnenland Bewaar

Reizigers zijn stremmingen spoortunnel 'spuugzat'

Reizigers zijn stremmingen spoortunnel 'spuugzat'
© ANP

Reizigersorganisatie Rover is de stremmingen in de spoortunnel bij Schiphol 'spuugzat'. Dat heeft een woordvoerder maandag laten weten naar aanleiding van een rookmelding waardoor de tunnel maandag voor de tweede keer werd afgesloten. Het bleek opnieuw loos alarm en de spoortunnel werd na korte tijd weer geopend.

'Dit kan echt niet langer. Er is bijna wekelijks wel iets aan de hand', zei de woordvoerder. Volgens de organisatie komt het vaak voor dat reizigers hun vliegtuig missen als gevolg van stremmingen in de tunnel.

Maatschappij Voor Beter OV wil dat er een permanente brandwacht op Schiphol komt, zodat brandweerlieden een brand- of rookmelding snel kunnen onderzoeken. Dat moet voorkomen dat de tunnel urenlang gestremd dicht is. De reizigersorganisatie pleit verder voor betere brand- en rookmelders. Ook zou de tunnel beter moeten worden schoongehouden, omdat ronddwarrelend stof erg op rook lijkt.

De tunnel ging maandag iets voor 17.00 uur dicht nadat een machinist een rooklucht had geroken. De brandweer concludeerde na onderzoek dat er geen brand was. Maandagochtend meende een machinist rook te hebben gezien in de tunnel. Ook toen lag het treinverkeer enige tijd stil. De 'rook' bleek toen opwaaiend stof te zijn.

Spoorbeheerder ProRail neemt extra maatregelen in de hoop de problemen snel te kunnen oplossen. Zo wordt maandagavond met de machinisten en conducteurs van de betrokken treinen gesproken om te horen wat ze nu precies hebben gezien. Ook zullen veiligheidsdeskundigen en medewerkers van de onderhoudsdienst 's avonds en in de nacht van maandag op dinsdag met machinisten meerijden om te kijken wat ze in de tunnel zien.

Verder zullen medewerkers van ProRail en de aannemer de hele tunnelbuis doorkammen door er doorheen te lopen. 'We hopen op die manier een duidelijke oorzaak te vinden', zei een woordvoerder van ProRail.

Hij gaat ervan uit dat een en ander geen hinder voor het treinverkeer zal veroorzaken. Volgens de zegsman liep er al een actie om het hele systeem van meldingen onder de loep te nemen.