Amsterdam Bewaar

Centrum heeft te weinig zorgwoningen

In het centrum van Amsterdam neemt het aantal zorgwoningen in rap tempo af.
In het centrum van Amsterdam neemt het aantal zorgwoningen in rap tempo af. © ANP

De politici en de woningcorporaties kunnen in stadsdeel Centrum meer doen voor ouderen en gehandicapten die naar aangepaste woningen zoeken. Nu komen weinig nieuwe zorgwoningen vrij en slinkt het bestand.

Dit staat in het deze week verschenen rapport van de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam. In Wonen met zorg in stadsdeel Centrum staat dat ouderen en hulpbehoevenden geen kant op kunnen. Het stadsdeel maakt ouderen niet duidelijk wat het voor hen kan doen, vindt de Rekenkamer.

Het stadsdeel heeft veel aandacht voor wonen in het algemeen, maar weinig bevoegdheden, aldus het rapport. 'Maar het stadsdeel heeft minder aandacht voor welzijn en zorg, terwijl het daar meer kan doen.' De Rekenkamer adviseert van 'de juiste instrumenten' gebruik te maken.

Zo krijgen bedrijfspanden van meer dan duizend vierkante meter automatisch de bestemming kantoorpand, terwijl ze, als ze leeg staan, met het predicaat gemengd wonen kunnen worden omgebouwd tot zorgwoningen. Ook kan het stadsdeel bepalen dat nieuwe zorgwoningen voor een deel sociale huurwoningen moeten zijn.

Versnelde procedures
Voorts kan het stadsdeel er met versnelde procedures voor zorgen dat zorgwoningen eerder worden gebouwd en kan het de leges voor bouwvergunningen voor deze woningen goedkoper maken.

De Rekenkamer signaleert dat het stadsdeel te weinig gebruikmaakt van zijn adviseursrol. Daarbij ontbreekt het het stadsdeel aan een duidelijke visie, aldus de Rekenkamer.


Lees meer in Het Parool