Binnenland Bewaar

Stem Amsterdam nog zeer ongewis

Stem Amsterdam nog zeer ongewis
© ANP

Met twee dagen te gaan tot de verkiezingen neemt de spanning in de campagne toe. Er valt ook nog veel te winnen. Veertig procent van de Amsterdammers weet nog niet op wie ze gaan stemmen, blijkt uit onderzoek van het bureau Onderzoek en Statistiek, in opdracht van Het Parool.

Vooral linkse kiezers twijfelen nog tussen twee of drie partijen. Het is dan ook niet toevallig dat SP-leider Emile Roemer vandaag voor het eerst zijn pijlen richt op de PvdA. Tot nog toe liet hij zijn linkse rivaal ongemoeid en viel hij vooral de VVD aan. Maar nu Roemer steeds meer van zijn kiezers ziet overlopen naar de sociaaldemocraten, waarschuwt hij dat er na de verkiezingen weinig overblijft van Samsoms linkse koers.

De PvdA-leider werd dit weekend ook al fel aangevallen door zijn rivaal op rechts. 'De opkomst van de PvdA is een gevaar voor Nederland,' waarschuwde Mark Rutte. De premier stelt dat het land met de PvdA aan de macht onveiliger wordt en economisch achteruit gaat.

Samsom reageerde dat Rutte geen campagne moet voeren 'door angstbeelden te schetsen'. Toch haalde ook hij uit tijdens een bijeenkomst in Drachten. VVD en CDA zijn verantwoordelijk voor twee jaar 'rechts rotbeleid', waarin de verschillen tussen mensen groter zijn geworden en 'bruggen zijn weggeslagen'.