Amsterdam Bewaar

Verzoek uitstel Passageproces stuit op verzet

Rechters kijken op de plek waar drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman werd geliquideerd.
Rechters kijken op de plek waar drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman werd geliquideerd. © ANP

Het verzoek om uitstel van het Openbaar Ministerie in Amsterdam in het liquidatieproces Passage stuit op fel verzet van de betrokken advocaten van de verdachten. Vorige week kwam het OM per brief met het verzoek. Het OM had volgens de planning voor maandag moeten reageren op de voor de zomer gehouden pleidooien van de raadslieden.

Het OM zegt 'mogelijk nieuwe informatie' te hebben die het uitstel noodzakelijk maakt. Maandag zei officier van justitie Betty Wind ter zitting dat die informatie kan leiden tot aanpassing van de strafeisen. In mei eiste het OM tegen zes van de tien verdachten levenslang.

Wind liet ondanks vragen van zowel de rechtbank als de advocaten verder niets los over de aard of de inhoud van de nieuwe informatie. Ook niet of deze belastend dan wel ontlastend is voor de verdachten in het proces. Wel herhaalde zij dat de informatie van wezenlijk belang kan zijn voor ,,de waarheidsvinding'' en de inhoud van haar reactie op de pleidooien.

De advocaten vinden het verzoek van het OM veel te weinig concreet onderbouwd om gehonoreerd te kunnen worden. Het OM wil op 24 september toelichten waar het om gaat. De rechtbank beslist later over het verzoek.