Binnenland Bewaar

'Vele storingen in tunnel de pest voor Schiphol'

Reparaties in de Schipholtunnel eerder.
Reparaties in de Schipholtunnel eerder. © ANP

Spoorbeheerder ProRail gaat kijken of de afstelling van de rookmelders in de Schipholtunnel 'niet anders moet'. Mogelijk komt er een nieuw alarmsysteem.

Directe aanleiding voor het onderzoek is de zoveelste brandmelding in de Schipholtunnel die vanochtend opnieuw stilstaande treinen tot gevolg had. 'Het is niet goed als om de week het alarm afgaat waardoor reizigers veel last hebben,' aldus een woordvoerster van ProRail.

Vanmorgen lag het spoorverkeer een uur plat na een valse rookmelding. Rikus Spithorst van reizigersclub Maatschappij Voor Beter OV schat dat het spoorverkeer door de tunnel minstens een keer per week een uur stilligt na een rookmelding. 'De meeste meldingen halen het nieuws niet.' Hij omschrijft de Schipholtunnel als 'de Achilleshiel van het Nederlandse spoornet'.

De vele storingen in de tunnel zijn volgens Spithorst 'de pest' voor Schiphol. 'De KLM zal altijd op Schiphol blijven maar ik vrees dat andere luchtvaartmaatschappijen gaan uitwijken naar andere luchthavens omdat ze onbereikbaar zijn.' Vanmorgen meende een machinist rook te hebben gezien in de tunnel, maar het bleek opwaaiend stof te zijn. Dat was in de tunnel beland bij werkzaamheden die dit weekend werden uitgevoerd en waardoor minder treinen reden.

Spithorst spreekt van 'knullig gepruts'. 'Het is kwalijk dat aannemers hun rotzooi niet achter hun reet opruimen. Hier ligt een taak voor toezichthouder ProRail. Duizenden, zo niet tienduizenden reizigers hebben een vervelende ochtendspits gehad.' In augustus en in april waren er storingen in de Schipholtunnel waarvan het treinverkeer hinder ondervond. Volgens Spithorst nemen de storingen als gevolg van wissel- en seinproblemen de laatste tijd af, dankzij beter onderhoud en vervanging.