Binnenland Bewaar

SP: 'Maak onderzoek naar GVB-top openbaar'

SP: 'Maak onderzoek naar GVB-top openbaar'
© ANP

De SP wil dat de gemeenteraad de onderzoeksrapporten over de misstanden bij vervoersbedrijf GVB openbaar maakt. Het stadsbestuur heeft de inhoud van deze rapporten geheim verklaard. Omdat de perikelen bij het vervoersbedrijf eerder tot flinke ophef hebben geleid, is geheimhouding volgens de politieke partij onwenselijk.

In juni kwam een reeks misstanden binnen de GVB-top aan het licht. Het toenmalige bestuur had namelijk structureel de regels overtreden. Er werd een onderzoek ingesteld, waarna twee directeuren werden gedwongen af te treden. Een aantal leden van de raad van commissarissen trad uit vrije wil af.

De SP vindt dat Amsterdammers recht tot inzage moeten krijgen in de onderzoeksrapporten waaruit de ontslagen voortvloeiden. 'Het vervoerbedrijf is een gemeentelijk bedrijf en openbaarheid van informatie is in een democratie een groot goed', stelt fractievoorzitter Laurens Ivens.

De partij heeft daarom een voorstel ingediend dat ertoe moet leiden dat de geheimhouding wordt opgeheven. Op 19 september zal de raad een besluit nemen over de kwestie.