Amsterdam Bewaar

Zware buien zorgen voor overlast

Zware buien zorgen voor overlast
© ANP

Zware regenbuien hebben zondag op verschillende plaatsen in het land voor overlast gezorgd. De buien trokken aan het begin van de avond vanuit het zuidwesten naar het noordoosten.

Winkelcentrum Kerkelanden in Hilversum moest worden ontruimd omdat het blank was komen te staan na enorme regenbuien. De bezoekers van een supermarkt die open was, moesten snel het pand verlaten omdat het water 'werkelijk aan alle kanten binnenkwam', aldus een woordvoerster van de brandweer zondagavond. In de Albert Heijn waren tientallen personeelsleden en klanten aanwezig. Zij wisten allemaal veilig het pand te verlaten.

De brandweer in de provincie Utrecht moest herhaaldelijk uitrukken vanwege onder meer ondergelopen kelders en overstroomde dakgoten. Ook kon de riolering hier en daar de grote hoeveelheid water niet aan, liet een woordvoerder van de brandweer weten. In Baarn kwamen de putdeksels omhoog.

Ondergelopen rijstroken
Enige tijd daarvoor had een korte maar zeer hevige hoosbui het verkeer rond Rotterdam ontregeld. Door ondergelopen rijstroken en een ongeval op de Van Brienenoordbrug ontstonden op de A15 en A16 files van enkele kilometers lang, meldde de ANWB. Automobilisten moesten plotseling remmen toen ze werden overvallen door de hoosbui, zei een woordvoerder.

Zondagmiddag gleed op de A58 bij Heinkenszand (Zeeland) een auto van de weg tijdens een zware regenbui, zo liet de politie weten. De automobilist verloor door de hevige regen de macht over het stuur.

Het KNMI waarschuwde zondag op de website voor stevige onweersbuien in het hele land met kans op hagel en veel neerslag in korte tijd. Zeer lokaal kunnen ook windstoten voorkomen. De buien trekken in noordoostelijke richting, aldus het KNMI.