Amsterdam Bewaar

Makelaars werken samen met recherche om criminele huurders te weren

Makelaars werken samen met recherche om criminele huurders te weren
© ANP

Makelaars in de regio Amsterdam zullen met de recherche en het bevolkingsregister proberen te voorkomen dat zware criminelen vrijelijk vaak geriefelijke woningen blijven betrekken.

Zware criminelen huren tot ergernis van de recherche met valse papieren veelal ongehinderd huizen in de vrije sector, vaak in de betere wijken van de stad.

Daarin duiken ze onder of plegen ze, anoniem, hun misdrijven. Het komt geregeld voor dat criminelen onder de eersten zijn die fraaie nieuwe complexen betrekken. Daarvan is inmiddels een reeks voorbeelden.

De Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), de recherche en de Dienst Basisadministratie (het bevolkingsregister) zullen maandag een convenant tekenen op grond waarvan makelaars en andere woningbemiddelaars kunnen controleren of een (potentiële) klant tot de georganiseerde misdaad behoort.

Via de MVA kan een makelaar de recherche om informatie over een klant vragen. Binnen drie dagen geeft de recherche dan het sein rood of groen. Rood betekent foute boel, geen zaken mee doen.

De makelaars zullen hun klanten voortaan bovendien schriftelijk om toestemming vragen hun gegevens aan de Dienst Basisadministratie én zo nodig aan de recherche door te spelen. Dat zal criminelen naar verwachting afschrikken.

Lees vandaag meer in Het Parool