Binnenland Bewaar

Amsterdammers beoordelen openbaar vervoer met 7,1

GVB-bus op centraal station
GVB-bus op centraal station © ANP

Uit de jaarlijks uitgevoerde OV-Klantenbarometer blijkt dat Amsterdammers het openbaar vervoer in de stad met gemiddeld een 7,1 beoordelen. Dit is iets onder het landelijk gemiddelde van een 7,2. De tram scoort het best, terwijl de stadsbussen met een 6,9 de laagste beoordeling krijgen.

Opmerkelijk is dat de Amsterdammers voor het eerst sinds 2006 de metro kwalitatief beter achten dan de stadsbussen. Met gemiddeld een 7 wordt de ondergrondse met een tiende punt hoger beoordeeld dan de bus.

Ook op nationale schaal laat de kwaliteit van de Amsterdamse stadsbussen zeer te wensen over. De GVB-bussen krijgen van alle onderzochte steden nog net niet de laagste beoordeling. Lelystad komt met een 6,8 op de laatste plaats, Amsterdam op de één na laatste. Busreizigers in Groningen zijn met een 7,6 landelijk het meest tevreden over het busvervoer in hun stad.

De schamele kwaliteitsbeoordeling van de Amsterdamse stadsbussen is volgens de onderzoeksresultaten vooral te wijten aan de gebrekkige punctualiteit en informatie over vertragingen. Beide onderwerpen zijn met een onvoldoende gewaardeerd. 

De OV-klantenbarometer is een jaarlijks terugkerend onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer. Naast een algemene kwaliteitsbeoordeling wordt in het onderzoek ook veel aandacht besteed aan de sociale veiligheid.