Binnenland Bewaar

Treinbotsing Amsterdam: 125 gewonden

Treinbotsing Amsterdam: 125 gewonden
© ANP

Bij het treinongeluk gisteravond in Amsterdam zijn volgens het Korps landelijke politiediensten (KLPD) 125 mensen gewond geraakt. Van hen zijn er dertien 'zeer ernstig' aan toe. Over de oorzaak is nog niets bekend. Het treinverkeer in en rond Amsterdam is vandaag nog lange tijd ontregeld. Volgens een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail kan het tot het einde van de middag duren voordat het treinverkeer volledig wordt hervat.

Een locomotief heeft vandaag één van de twee treinen weggesleept. Een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail liet weten dat de Sprinter inmiddels van de plek van het ongeluk weg is. Het is de bedoeling dat ook de andere trein, een intercity, wordt weggesleept.

Het treinverkeer ten westen van Amsterdam, komt vanaf 13.00 weer deels op gang. Het gaat om beperkt treinverkeer. Er gaan in beide richtingen weer treinen rijden op de trajecten Haarlem-Arnhem en Amsterdam-Vlissingen.

Onderzoek
Het onderzoek naar de oorzaak van het treinongeluk bij Amsterdam is vannacht doorgegaan. Gisteravond laat bestond volgens een woordvoerster van de NS nog geen enkel zicht op de oorzaak van de botsing tussen de twee NS-treinen. Alle betrokkenen zijn inmiddels uit de treinen gehaald.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam was gisteravond op de plek waar twee passagierstreinen op elkaar botsten. Hij bezocht daar de locaties die waren ingericht om passagiers uit de treinen op te vangen. Volgens de woordvoerder sprak Van der Laan daar met de slachtoffers.

Telefoonnummers
De Nederlandse Spoorwegen hebben vandaag een telefoonnummer geopend voor de betrokkenen van het treinongeval. 'Veel mensen zullen ook in praktische zin zijn getroffen door de aanrijding', aldus een woordvoerster. 'Op deze manier willen we meedenken en helpen naar het zoeken van oplossingen. Het telefoonnummer 0800-6677888 is opengesteld voor de slachtoffers van de aanrijding.

De gemeente Amsterdam had eerder een telefoonnummer geopend voor mensen die vragen over het ongeval hebben: 020-2539200. Naasten en familieleden van mensen die in de treinen zaten, kunnen daar informatie opvragen.

Gewonden

Nabij het Amsterdamse station Sloterdijk, ter hoogte van het Westerpark, botsten gisteravond rond 18.00 uur twee treinen op elkaar. Naast de dertien 'zeer ernstig' gewonden waren er 42 'ernstig gewonden'. De NOS meldt dat de machinist van de sneltrein een van de zwaargewonden is.

De twee passagierstreinen zijn volgens een woordvoerster van de Inspectie Leefomgeving en Transport frontaal op elkaar gebotst. Het ongeval gebeurde op de Singelgrachtbrug ter hoogte van het Westerpark tussen station Amsterdam-Sloterdijk en Amsterdam-Centraal. Uit foto's die getuigen op Twitter plaatsen bleek al snel dat het gaat om een Sprinter en een dubbeldekker.

Hulpverleners
Volgens ooggetuigen reden de twee treinen beide niet hard. De meeste gewonden vielen in de stoptrein. Op Twitter circuleerden berichten dat ook hulpdiensten uit de regio Utrecht naar de plaats van het ongeluk onderweg zouden zijn, maar dat is niet bevestigd.

Volgens de NOS was het voor hulpdiensten niet eenvoudig mensen uit de treinen te krijgen. De brandweer maakt gebruik van ladderwagens om over de metalen schutting naast het spoor heen te komen. De vele omstanders worden door de politie op afstand gehouden.

Hulpverleners van het Nederlandse Rode Kruis ondersteunden ambulancepersoneel. Dat liet een woordvoerder van de organisatie weten. Volgens hem was een team van 12 leden van de zogeheten Sigma-groep ter plaatse. Die bestaat uit vrijwillige hulpverleners die de professionele medische hulpverleners kunnen ondersteunen.

Lang geluidssignaal
Een van de twee passagierstreinen die met elkaar in botsing kwamen bij Amsterdam-Sloterdijk, gaf vlak voor het ongeluk een langgerekt geluidssignaal af. Daarna was een harde klap te horen, zei een ooggetuige. Volgens haar waren de eerste hulpverleners binnen 8 minuten bij de plaats van het ongeluk.

Geen treinverkeer
Door de aanrijding reden er aan de westkant van Amsterdam geen treinen. Dat betekent onder meer dat het treinverkeer tussen Amsterdam-Centraal en luchthaven Schiphol via die route is gestremd. Spoorbeheerder ProRail verwacht dat de stremmingen ten minste tot vanmiddag 13 uur aanhouden. Reizigers worden geadviseerd om te reizen via Duivendrecht of Utrecht. Het onderzoek naar het incident is echter nog niet afgerond. 'We gaan nu proberen snel enige sporen weer beschikbaar te maken', aldus een woordvoerder van ProRail. 'Maar er zijn zoveel onzekerheden nog.'

De inspectie Leefomgeving begint een groot onderzoek naar de oorzaak van de aanrijding. De materiële schade is op het eerste gezicht groot, zo heeft de woordvoerster gehoord van de inspecteur die al ter plaatse is. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek.

NS-reizigers Amsterdam kunnen met metro
NS-reizigers in Amsterdam kunnen op vertoon van hun vervoersbewijs de metro gebruiken van het Amsterdamse ov-bedrijf GVB. Dat meldde een woordvoerster gisteravond. Reizigers kunnen met de metro van het GVB reizen tussen de met de NS gedeelde stations Amsterdam Bijlmer Arena, Amsterdam Zuid en Amsterdam Sloterdijk.