Binnenland Bewaar

Student krijgt 10 voor scriptie over 'fascistische PVV'

Geert Wilders. &copy ANP
Geert Wilders. &copy ANP © UNKNOWN

Een student van de Universiteit van Tilburg heeft een 10 gekregen voor een bachelor thesis, een soort scriptie, waarin hij betoogt dat de PVV een fascistische partij is.

 Op de KU in T zijn ze allemaal Stapel  
PVV-leider Geert Wilders

Arabist Jan Jaap de Ruijter, verbonden aan de universiteit en begeleider van de student, heeft dat vandaag bevestigd. Hij was de eerste begeleider van de student in Liberal Arts en Sciences, en stelt dat deze zijn werk 'op briljante manier' heeft gedaan. De tweede lezer, prof. dr. Jan Blommaert, was het met het oordeel eens. Vandaar de 10, stelt De Ruijter.

Stabilisatie
De student heeft, aan de hand van werk van de Amerikaanse historicus Robert O. Paxton over de vraag wat fascisme is, een vergelijking gemaakt met de PVV. Paxton onderscheidt volgens De Ruijter een aantal stadia in het ontstaan van fascisme. 'Volgens de student zit de PVV nu in het tweede stadium, namelijk dat van stabilisatie, waarin de partij een zekere machtspositie heeft gekregen. De eerste fase, waarin een partij of beweging aan de macht kan ruiken, is gepasseerd, zegt de Arabist.

Volgens De Ruijter is er niets omstredens aan de kwestie. 'Een student is geïnteresseerd in het onderwerp fascisme. Hij schrijft een thesis over een maatschappelijk gevoelig onderwerp en doet dat op briljante wijze. Dus krijgt hij een 10. Wat is daar raar aan?' Als er ophef over zou ontstaan, zegt dat volgens de Arabist iets over de manier waarop de maatschappij omgaat met onderwerpen als de PVV en het debat over fascisme.

Stapel
PVV-leider Geert Wilders reageerde vanavond op Twitter: 'Op de KU in T zijn ze allemaal Stapel'. Wilders verwijst naar de affaire rond Diederik Stapel, de voormalige hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg die jarenlang data en gegevens bleek te hebben verzonnen en die gegevens ook publiceerde in artikelen.