Binnenland Bewaar

Bijbetalen voor douchen of wandelen geen probleem

In ouderenzorginstelling Zinn moeten bewoners vijftien euro betalen om een wandeling te maken. Foto GPD
In ouderenzorginstelling Zinn moeten bewoners vijftien euro betalen om een wandeling te maken. Foto GPD © UNKNOWN

AMSTERDAM - Minister van Volksgezondheid Ab Klink heeft er geen enkele moeite mee dat ouderenzorginstelling Zinn geld vraagt voor een uitgebreide douchebeurt of een ommetje. ''Er zijn grenzen aan wat uit de algemene middelen kan worden betaald", schrijft hij in reactie op Kamervragen.

Vorige maand ontstond ophef over een prijslijst voor extra service in de ouderentehuizen van Zinn. Bewoners die boven de normale zorg extraatjes willen, moeten daarvoor betalen. Vijftien euro voor een wandelingetje, 21 euro voor een uitgebreide douche en 42 euro voor begeleid zwemmen.

Klink vindt dat prima, laat hij weten in antwoord op vragen van de SP. ''Mits de basiszorg op orde is. De precieze invulling van deze zorg verschilt per persoon. Dat wordt vastgelegd in het zorgplan. Er bestaat geen 'recht op een wandeling naar buiten'."

Volgens de bewindspersoon zijn instellingen door de nieuwe financiering, middels zorgzwaartepakketten, zich meer bewust geworden van hoeveel geld er beschikbaar is.

Directeur Wil Koopmans van Zinn had dit antwoord van de minister verwacht. ''We verlenen altijd de basiszorg, dus mensen worden heus wel gedoucht en iedereen komt regelmatig buiten. Maar dat mensen die wat meer geld hebben, extra's kunnen kopen, daar is toch niks mis mee?"

Patiëntenorganisatie Zorgbelang Groningen heeft tientallen meldingen gekregen van andere zorginstellingen waar ook bijbetaald wordt. Zo is er een tehuis dat 91,50 euro per maand vraagt voor de was en het lappen van de ramen. Er is zelfs een tehuis dat laat bijbetalen voor wc-papier. ''Instellingen zoeken de grens op", zegt Jolanda Fritsma namens Zorgbelang. (GPD)