Binnenland Bewaar

Cohen probeert campagne uit slop te trekken

Cohen probeert campagne uit slop te trekken
© UNKNOWN

DEN HAAG - PvdA-lijsttrekker Job Cohen heeft vanmorgen geprobeerd de PvdA-campagne uit het slop te trekken door eerder gemaakte fouten toe te geven. ''Ik ga buitengewoon duidelijk campagne voeren.''

Om te beginnen trok hij het boetekleed aan: dat zijn partij het Centraal Planbureau hogere bezuinigingen op de AOW heeft laten doorrekenen dan de PvdA eigenlijk wil doorvoeren, noemt hij 'niet goed'.

Heel bewust nam Cohen vanmorgen op Radio 1 zelf de schuld op zich. ''Ik vind het verkeerd dat ik het CPB opdracht heb gegeven de cijfers op deze manier te laten doorrekenen,'' zei hij. ''Dat zal mij niet nog eens een keer overkomen.''

Ook zei hij te balen van de verwarring die zijn partij heeft geschapen door ogenschijnlijk voor de derde keer in één week het verkiezingsprogramma aan te passen. De onduidelijkheid leidt af van waar volgens Cohen de discussie over moet gaan: het moment waarop de AOW-leeftijd wordt opgeschroefd.

De PvdA wil de verhoging van de AOW-leeftijd pas vanaf 2020 doorvoeren. Dit staat ook zo in het verkiezingsprogramma, maar aan het CPB werd doorgegeven dat dit al vanaf 2015 de bedoeling was. Daardoor vielen de CPB-berekeningen aanmerkelijk gunstiger uit. CDA en D66 wezen zaterdag al op dit gat in de PvdA-plannen. Gisteren bleek dat dit kan oplopen tot 1 miljard euro. CDA-leider Jan Peter Balkenende noemde dat 'verbazingwekkend, niet verantwoord en zelfs riskant'.

Misschien wel schadelijker voor de verkiezingscampagne is dat de PvdA zich kwetsbaar maakt voor het verwijt te draaien. Terwijl het volgens Cohen juist het CDA is dat zijn opvattingen heeft bijgesteld.

In het vorige kabinet kwam die partij immers met de PvdA overeen om de AOW-leeftijd vanaf 2020 op te schroeven. Nu pleit de partij voor 2015 als startdatum. ''Het CDA heeft de zaak veranderd,'' zei Cohen.

Maar het CDA blijft buiten schot, terwijl Cohen in de hoek zit waar de klappen vallen. Na een onhandig optreden zondagavond in het 'premiersdebat' van RTL4 waren zijn concurrenten op links er als de kippen bij om hem te bekritiseren.

D66-voorman Alexander Pechtold zei dat D66 slechts kort last heeft gehad van de komst van Cohen. ''Zijn tv-optredens maken duidelijk dat iets magisch kort kan zijn.'' Femke Halsema (GroenLinks) riep zichzelf uit tot de leider van links.

Ook in de peilingen klinkt de aarzelende campagne van de PvdA door. In de politieke barometer van Nova zakte de PvdA gisteren van 33 naar 30 zetels. Cohen beloofde vanmorgen beterschap en haalde meteen uit naar CDA en VVD. Die bezuinigingen volgens hem 'roekeloos', door tot 14 procent te korten op de bijstand zodat bijstandsmoeders onder de armoedegrens komen. (HET PAROOL)