Binnenland Bewaar

Hero Brinkman mag blijven, maar Wilders verliest aan gezag

VV-Kamerlid Hero Brinkman staat dinsdag de pers te woord in de gang van de Tweede Kamer. Foto ANP
VV-Kamerlid Hero Brinkman staat dinsdag de pers te woord in de gang van de Tweede Kamer. Foto ANP © UNKNOWN

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders heeft beslist: de opstandige Hero Brinkman mag blijven. Het enfant terrible mag zijn maandag begonnen campagne voor meer democratie in de PVV zelfs blijven voeren. Wilders gaat daarmee een riskante scheuring binnen de partij uit de weg, maar ziet wel zijn positie ondermijnd.

Het was eruit voor Hero Brinkman er erg in had. ''Geert is door de knieën gegaan", sprak hij triomfantelijk. De PVV'er leek zich bewust van de gok die hij had gewaagd. Hij zette zijn baas Geert Wilders voor het blok door aan te kondigen zelfstandig campagne te willen gaan voeren voor meer democratie in de partij.

Maandagochtend, na een heftige fractievergadering, koos Wilders eieren voor zijn geld. Met Brinkmans pleidooi is niets mis, zei de PVV-voorman in een verklaring. ''Maar het moet niet te snel. Ik wil geen LPF-achtige toestanden. Een legitiem moment voor een interne discussie hierover is met de nieuwe fractie na de verkiezingen van 9 juni.''

Wilders toonde opnieuw aan haarscherp aan te voelen hoe je een tikkende tijdbom vakkundig ontmantelt: snel en resoluut. Zijn politieke instinct laat hem daarbij zelden in de steek. Had hij Brinkman de bons gegeven, dan was het enfant terrible van zijn fractie onvermijdelijk voor zichzelf begonnen. De affaire zou de PVV zijn blijven achtervolgen en met nog krap een maand tot de verkiezingen was dat geen aanlokkelijk vooruitzicht. Kiezers houden niet van ruzie, is een gulden campagneregel.

Wilders moest Brinkman wel steunen, was officieel zelfs niet boos dat hij zo voor het blok was gezet. Wel had hij het 'chiquer' gevonden als Brinkman hem eerder van zijn voornemen op de hoogte had gebracht. Volgens Brinkman was dat echter niet mogelijk. Als hij voor 27 april, de dag waarop de lijsten moesten worden ingeleverd bij de Kiesraad, zijn voornemen kenbaar had gemaakt, had Wilders hem 'natuurlijk' op een onverkiesbare plaats gezet. Brinkman: ''Als mensen niet vrijwillig mee willen werken, dan moet er maar een minder chique middel gekozen worden." Op de PVV-lijst staat Brinkman nu elfde, bij zijn entree in de Kamer in 2006 stond hij nummer vier.

Brinkman lijkt terug in zijn oude rol: de enige PVV'er die publiekelijk zijn mond open durft te trekken over interne partijaangelegenheden. Hij is na Wilders ook het meest zichtbare PVV-Kamerlid, zeker nadat hij de Antillen een 'corrupt boevennest' had genoemd en in de Kamer voorstelde het leger naar het door 'Marokkaanse straatterroristen' geplaagde Gouda te sturen.

Brinkman moest een toontje lager zingen na ruzies met een barman van het Haagse perscentrum Nieuwspoort die hem geen drank meer wilde serveren, en met een aannemer met wie Brinkman zijn Noord-Hollandse stolpboerderij deelt, waarbij over en weer aangifte van mishandeling en poging tot doodslag is gedaan. Na het incident in Nieuwspoort gaf Brinkman toe dat hij een drankprobleem had.

Wat er echter ook was gebeurd, Wilders bleef steeds frontaal voor Brinkman staan. Dat Wilders nu in de rug is aangevallen door zijn protegé zal voor hem een onaangename verrassing zijn. De PVV-leider kan de kritiek over het geringe democratische gehalte van zijn partij niet langer negeren. De strijd met Brinkman is allerminst beslist. (GPD)