Amsterdam Bewaar

Amsterdam houdt op met 8-tot-8-coaches

De intensieve begeleiding van in totaal zo'n tweehonderd jongeren en hun families kostte Amsterdam jaarlijks ruim 2 miljoen euro. © Patrick Post
De intensieve begeleiding van in totaal zo'n tweehonderd jongeren en hun families kostte Amsterdam jaarlijks ruim 2 miljoen euro. © Patrick Post © UNKNOWN

Amsterdam stopt met de 8-tot-8-coaches. Wethouder Lodewijk Asscher (jeugdzorg) trekt de stekker uit de intensieve, preventieve begeleiding van risicojongeren.

'De aandacht komt meer te liggen op ons nieuwe jeugdveiligheidsbeleid: strenger, sneller, effectiever', zo meldt een woordvoerder aan Trouw vandaag.

In juni vorig jaar bleek nog uit een evaluatie dat de aanpak, een experiment uit de Amsterdamse probleemwijk Slotervaart, succesvol was.  "Het werkt", zei wethouder Freek Ossel toen.

Het rijksgeld is op, zegt Asscher nu. Maar tegelijk geeft hij aan dat de aandacht wordt verlegd van preventie naar repressie. 'Ik zou niet willen spreken van meer repressie. Als je met strenger beleid kunt voorkomen dat jongeren in de fout gaan, vind ik dat ook preventief.'

Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) bekritiseert de eenzijdige aandacht in Amsterdam. Marcouch introduceerde de 8-tot-8 aanpak in februari 2008 in Slotervaart, waar hij toen stadsdeelvoorzitter was. 'Zijn' coaches moesten - veelal allochtone - jongeren van 11 tot 17 jaar begeleiden, structuur in hun leven (en dat van hun ouders) aanbrengen en zorgen dat ze niet in de criminaliteit belandden.

Asscher zegt de goede dingen van de 8-tot-8-aanpak te willen overnemen. Hulpverleners moeten bijvoorbeeld ook een 24-uursmentaliteit aannemen. En er moet een coach zijn met overzicht, als aanspreekpunt.