Binnenland Bewaar

70-plus eist zachte dood

Tot de initiatiefnemers, die zich hebben verenigd in de groep Uit Vrije Wil, behoren oud-politici Frits Bolkestein (foto), Hedy d'Ancona en Jan Terlouw, oud-hoogleraar Dick Swaab, televisiecoryfee Mies Bouwman, cabaretier Paul van Vliet, advocaat Eugène Sutorius, advocaat Eugène Sutorius, reclameman Theo Strengers en oud-bestuurders Milly van Stiphout en Yvonne van Baarle. Foto ANP
Tot de initiatiefnemers, die zich hebben verenigd in de groep Uit Vrije Wil, behoren oud-politici Frits Bolkestein (foto), Hedy d'Ancona en Jan Terlouw, oud-hoogleraar Dick Swaab, televisiecoryfee Mies Bouwman, cabaretier Paul van Vliet, advocaat Eugène Sutorius, advocaat Eugène Sutorius, reclameman Theo Strengers en oud-bestuurders Milly van Stiphout en Yvonne van Baarle. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Een groep prominente Nederlanders wil dat er een wettelijke regeling komt voor stervenshulp aan ouderen die hun leven voltooid vinden en naar de dood verlangen.

Tot de initiatiefnemers, die zich hebben verenigd in de groep Uit Vrije Wil, behoren oud-politici Frits Bolkestein, Hedy d'Ancona en Jan Terlouw, oud-hoogleraar Dick Swaab, televisiecoryfee Mies Bouwman, cabaretier Paul van Vliet, advocaat Eugène Sutorius, advocaat Eugène Sutorius, reclameman Theo Strengers en oud-bestuurders Milly van Stiphout en Yvonne van Baarle.

De laatste twee hebben het initiatief tot de actie genomen. Van Baarle: ''We stammen allemaal uit de tijd van de emancipatie en democratisering. Wij hebben gedemonstreerd bij Bloemenhove om abortus gelegaliseerd te krijgen. Er is een wettelijke regeling voor euthanasie gekomen. Dan zouden we niet over onze eigen dood mogen beslissen?''
Via een burgerinitiatief wil de groep veertigduizend handtekeningen ophalen om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. De groep presenteerde zich vanochtend in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Vandaag werd ook de website www.uitvrijewil.nu geopend, waarop elke Nederlander boven de achttien het initiatief kan ondersteunen.

Hulp verlenen bij zelfdoding is nog steeds strafbaar. Uit Vrije Wil vindt dat stervenshulp aan ouderen die daarom vragen, niet langer strafbaar behoort te zijn. ''Aan de Nederlandse oudere die waardig wil sterven, behoort door wijziging van de wet die ruimte te worden geboden. Dit impliceert deskundige, zorgvuldige en toetsbare stervenshulp,'' zo stellen de initiatiefnemers. 

Elke wilsbekwame zeventigplusser met een Nederlands paspoort zou voor stervenshulp in aanmerking moeten kunnen komen. Die hulp zou kunnen worden verleend door iemand die er speciaal voor is opgeleid. Wanneer na gesprekken met de oudere over diens stervenswens beiden tot dezelfde conclusie zijn gekomen en een onafhankelijke tweede hulpverlener instemt met het besluit, zou aan de stervenswens  tegemoet gekomen moeten worden. (FRANS BOSMAN en CORRIE VERKERK)

Vandaag in de krant: In vrijheid beslissen