Binnenland Bewaar

Plasterk neemt Hilversum op de schop

Minister Ronald Plasterk heeft gezegd dat het huidige omroepbestel de komende jaren zal veranderen. Foto ANP
Minister Ronald Plasterk heeft gezegd dat het huidige omroepbestel de komende jaren zal veranderen. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Het huidige omroepbestel zal de komende jaren veranderen. Mede door ander kijkgedrag en nieuwe technieken is een wijziging bij de publieke omroep noodzakelijk. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Media) gezegd in een zaterdag gepubliceerd interview met Het Parool.

Volgend jaar begint de Nederlandse televisie aan een nieuwe concessieperiode van vijf jaar. Daarna verwacht Plasterk dat er veel gaat veranderen. Hij voert nu verkennende gesprekken met directeur van de publieke omroep Henk Hagoort over wat er vanaf 2016 moet gebeuren. ''We zijn met een evaluatie bezig. Hoe gaan we de omroep inrichten nadat de volgende ronde van vijf jaar voorbij is'', aldus de minister.

''De techniek krijgt grote invloed op het kijkgedrag. De conversie van televisie en internet zit er echt aan te komen.'' Volgens Plasterk speelt de programmering nu nog een grote rol. De netmanagers werken secuur aan uitzendschema's die de kijkers verleiden ook af te stemmen op programma's die ze niet spontaan aanzetten. Er zit een zorgvuldige opbouw in de televisieavond.'' Die situatie verandert volgens de minister als kijkers in de toekomst met de nieuwe technieken zelf een tv-avond kunnen samenstellen. (ANP)