Binnenland Bewaar

Van Middelkoop: 'Paraatheid leger onduidelijk'

Minister Eimert van Middelkoop van Defensie. Foto ANP
Minister Eimert van Middelkoop van Defensie. Foto ANP © UNKNOWN

DEN HAAG - Minister Eimert van Middelkoop van Defensie weet onvoldoende welk deel van de krijgsmacht hij direct kan inzetten. Zijn ministerie telt alle militairen mee, en niet alleen de soldaten die ook daadwerkelijk hun functie uit kunnen oefenen. Ook de cijfers over het beschikbare materieel worden overschat. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een donderdag gepubliceerd rapport over de inzet van Defensie.

De Rekenkamer onderzocht de maandrapportages die de minister van Defensie van zijn eigen organisatie ontvangt. Die moeten inzicht geven in hoeveel eenheden kunnen worden ingezet en hoeveel voor de opvolging daarvan achter de hand moeten worden gehouden. Die maandrapportages geven volgens de Rekenkamer een te rooskleurig beeld.

Ook in 2006 concludeerde de Rekenkamer al dat de verslagen geen volledig en duidelijk beeld schetsen van de paraatheid van de krijgsmacht.

Ondanks verschillende 'verbeterplannen' is de situatie in 2009 nog altijd niet verbeterd. Zo bestaan sommige eenheden alleen op papier. Bij het Explosieven Opruimingscommando (EOC) zijn bijvoorbeeld tien ploegen in de organisatietabel opgenomen, waar in werkelijkheid geen personeel voor is. (HET PAROOL)