Binnenland Bewaar

Dierenactivisten op de vuist

Dierenactivisten hebben al eerder gedemonstreerd tegen het dierenleed in circus Belly Wien. Archieffoto ANP
Dierenactivisten hebben al eerder gedemonstreerd tegen het dierenleed in circus Belly Wien. Archieffoto ANP © UNKNOWN

ZAANDAM - In Zaandam zijn zaterdagavond twee groepen dierenactivisten kort maar hevig met elkaar op de vuist gegaan. Zeven actievoerders van de groep Met Dieren Tegen Beesten stonden te demonstreren tegen het dierenleed in circus Belly Wien, toen uit het niets 25 jongeren met bivakmutsen verschenen en begonnen te vechten. De politie heeft twee aanhoudingen verricht.

De actievoerders van MDTB zijn fel gekant tegen de wijze waarop het circus met zijn dieren omspringt. Ze vinden dat misbruik van de beesten wordt gemaakt. De tegenstanders zouden representanten zijn van de actiegroep Respect voor Dieren. Die zijn, als het gaat over dierenleed in circussen, dezelfde mening toegedaan.

Het vermoeden bestaat dat de schermutselingen het gevolg zijn van tegenstrijdige politieke opvattingen. Respect voor Dieren zou zeer links georiënteerd zijn en MDTB staat bekend als een rechts-nationalistische organisatie.

De voorstelling ging zaterdagavond gewoon door. Belly Wien, dat zichzelf profileert als het dierenrijkste circus, is vaak mikpunt van demonstraties. Al diverse malen kon een voorstelling niet doorgaan vanwege actievoerders. (HET PAROOL)