ZUTPHEN - Zestien verdachten in de omvangrijke zogenoemde TomPoes-drugszaak gaan vrijuit omdat de rechtbank vindt dat justitie grove fouten heeft gemaakt.

De rechtbank in Zutphen heeft het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk verklaard, omdat het verscheidene regels heeft overtreden. ''Een grove veronachtzaming,'' noemden de rechters het onderzoek van het OM. ''Er is sprake geweest van een opeenstapeling van (vorm)verzuimen waardoor de waarheidsvinding in het geding is gekomen.''

Onder de codenaam TomPoes begon justitie in september 2006 een onderzoek naar leden van een Apeldoornse familie die vanuit hun woonplaats mogelijk opereerden als drugsbende. Er werden zestien verdachten aangehouden.

De rechtbank constateerde een onjuist uitgewerkte telefoontap. Verder ging justitie ook in deze zaak weer in de fout door een groot aantal zogenoemde afgeluisterde geheimhoudersgesprekken, gesprekken tussen verdachten en bijvoorbeeld hun advocaten, niet of niet op tijd te vernietigen. Tevens leverde het OM volgens de rechters onduidelijke en onderling tegenstrijdige informatie over het begin van het onderzoek.

''Door deze verzuimen kunnen de verdediging en de rechtbank de rechtmatigheid van het onderzoek en de gebruikte opsporingsmethodes niet toetsen,'' concludeert de voorzitter van de rechtbank. Bovendien kon niet meer worden vastgesteld in hoeverre het schenden van de regels invloed heeft gehad op het onderzoek.

Het OM overweegt in hoger beroep tegen het vonnis te gaan. Persofficier van justitie Caren Berendsen: ''Een aantal wezenlijke punten betwisten we.'' De uitspraak van de Zutphense rechtbank kan vergaande gevolgen hebben voor andere verwante rechtszaken. (ANP)