Binnenland Bewaar

Verbod huwelijk neef en nicht

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie): 'Je mag toch ook niet met je moeder trouwen'. Foto ANP
Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie): 'Je mag toch ook niet met je moeder trouwen'. Foto ANP © UNKNOWN

DEN HAAG - Het kabinet wil een verbod op huwelijken tussen neven en nichten en zwaardere opleidingseisen voor importbruiden.

Dat heeft premier Jan Peter Balkenende donderdag in de Tweede Kamer gezegd.

Volgens de premier moet het verbod op neef-nichthuwelijken zowel gelden voor uit het buitenland gehaalde partners als voor mensen in Nederland. Voor dat laatste zet het kabinet in op een verbod in het Nederlands familierecht.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) zegt dat het gaat om alle nog te sluiten huwelijken van autochtonen en allochtonen.

Het verbod wordt niet met terugwerkende kracht toegepast. Volgens Albayrak is het geen punt dat reeds gesloten huwelijken in een ander daglicht komen te staan. ''Je mag toch ook niet met je moeder trouwen.''

Tot 1970 waren neef-nichthuwelijken ook al verboden in Nederland, zegt Albayrak. Omdat huwelijken tussen neven en nichten eigenlijk alleen nog onder allochtonen plaatshebben, vaak ook bij wijze van opvang, heeft de nieuwe maatregel invloed op de toestroom van immigranten. Het naar Nederland halen van een nicht om mee te trouwen, kan dan niet meer.

Verder wil Balkenende de inburgeringstoets voor mensen uit het buitenland vergelijkbaar maken met de in Nederland geldende leerplicht. De Kamer zal hier later in een brief van minister Eberhard van der Laan (Integratie) over worden ingelicht.

CDA en PvdA dachten tot nu toe verschillend over de vraag of het moeilijker moet worden gemaakt een buitenlandse bruid of bruidegom naar Nederland te halen. Met de VVD en de PVV wil het CDA de regels aanscherpen, onder meer door een hogere opleidingseis te stellen. De PvdA was met SP en GroenLinks tegen. (ANP)