Binnenland Bewaar

NS-planner wint spelontwerpwedstrijd

Het spelbord van Koplopers & Dwarsliggers is gebaseerd op de sporenkaart van Nederland en deelnemers moeten zoveel mogelijk reizigers vervoeren. Foto ANP
Het spelbord van Koplopers & Dwarsliggers is gebaseerd op de sporenkaart van Nederland en deelnemers moeten zoveel mogelijk reizigers vervoeren. Foto ANP © UNKNOWN

UTRECHT - Miljoenen mensen in ons land stappen dagelijks in de trein. Het vervoeren van deze mensen is een ingewikkelde puzzel. Chislaine van den Bulk werkt als planner bij de NS en ontwikkelde het bordspel Koplopers & Dwarsliggers. ''Een mooie manier om mijn twee banen te combineren'', zegt Van den Bulk.

De NS-planner won al twee opeenvolgende jaren de Nederlandse spelontwerpwedstrijd. Dit jaar komen er vier spellen van haar uit. ''Het lijken twee verschillende werelden, maar ik moet in beide banen puzzelen'', zegt Van den Bulk.

Het spelbord van Koplopers & Dwarsliggers is gebaseerd op de sporenkaart van Nederland en deelnemers moeten zoveel mogelijk reizigers vervoeren. ''Spelers kunnen treinen combineren of splitsen of reizigers laten overstappen op een ander traject. Diegene die de meeste reizigers heeft weggebracht, wint'' aldus Van den Bulk.

Volgens Van den Bulk is het spel niet alleen geschikt voor mensen die gek zijn op treinen. ''Het is een tactisch spel waarbij de winst niet afhangt van een dobbelsteen.'' Tijdens het spel moeten de deelnemers rekening houden met verstoringen op het spoor. ''Het enige waar de speler geen rekening mee hoeven te houden is de gevoelens van de reizigers als ze in een erg drukke trein zitten'', grapt Van den Bulk.

Zaterdag 19 september wordt het spel in de trein van Schiphol naar Groningen gepresenteerd. Tijdens de rit kunnen treinreizigers het spel uitproberen. (ANP)