Binnenland Bewaar

Borghouts houdt eer aan zichzelf

De commissaris van de Koningin in Noord-Holland Harry Borghouts ligt onder vuur vanwege een declaratie-affaire. Hij werd in 2002 commissaris in Noord-Holland. Foto ANP
De commissaris van de Koningin in Noord-Holland Harry Borghouts ligt onder vuur vanwege een declaratie-affaire. Hij werd in 2002 commissaris in Noord-Holland. Foto ANP © UNKNOWN

HAARLEM - Harry Borghouts, de commissaris van de Koningin in Noord-Holland, neemt per 1 december ontslag. Dat heeft de provincie vrijdag laten weten. ''Afgelopen zeven jaar heb ik met veel plezier het ambt van commissaris van de Koningin uitgeoefend. Maar dat is nu verdwenen.'' aldus Borghouts in een verklaring.

Zijn besluit volgde op de zoveelste affaire waardoor Borghouts in opspraak kwam. Hij zou 3000 euro aan declaraties van oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers hebben goedgekeurd terwijl deze geen bonnetjes had ingediend. De fractievoorzitters van PvdA, CDA en SP willen dat de onderste steen bovenkomt in deze kwestie.

Het zou niet de eerste lijdensweg zijn voor Borghouts. In juni overleefde hij nog tenauwernood de affaire die volgde op het nieuws dat de provincie circa 78 miljoen euro op de inmiddels failliete IJslandse bank Landsbanki had ondergebracht. De kwestie achtervolgde hem enkele maanden. Zo was er geregeld kritiek op zijn benoeming tot bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP, omdat hij 'besmet' zou zijn door de Landsbanki-kwestie.

Dat leidde begin juli tot zijn aftreden als bestuurslid. Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten dat toen aantrad, stelde nadrukkelijk niet dezelfde fouten te willen maken als het college dat eerder moest aftreden vanwege de Landsbanki-zaak.

Ook in 2008 lag Borghouts al onder vuur. Hij kreeg toen flinke kritiek voor zijn rol als voorzitter van de raad van toezicht van de Stichting IJsselmeerziekenhuizen. De raad zou vroegtijdig hebben geweten van het wanbeheer binnen de ziekenhuizen, maar onvoldoende maatregelen hebben getroffen. Borghouts weersprak dat.

Het is een onverwacht einde voor de man die onlangs nog stelde dat hij een record wilde vestigen door de functie van commissaris van de Koningin tot zijn zeventigste te bekleden. Ook op het ministerie van Justitie, waar Borghouts voor 2002 werkte als topambtenaar, was hij niet onomstreden. De zoon van een voormalig KVP-politicus was loyaal aan zijn minister, maar nors en ontoegankelijk voor zijn medewerkers, zo stelden collega's.

De reacties van de partijen in de Noord-Hollandse Staten op het bericht waren vrijdag positief. ''Het is verstandig dat Borghouts de eer aan zichzelf houdt door nu op te stappen. Daarmee geeft hij toch aan dat hij zaken heeft laten liggen'', meent fractievoorzitter Dago Wellink van de SP, de grootste oppositiepartij. ''Als je elke keer op je falen wordt aangesproken, dan kan ik me voorstellen dat je het plezier in je werk verliest.'' Ook CDA-fractievoorzitter Johan Bruins Slot vindt het ''een verstandige beslissing van Borghouts, gezien de situatie waarin we ons nu bevinden''.

De partij van Borghouts, GroenLinks, betreurt het dat ze haar enige commissaris verliest. ''Ik begrijp dat hij behoorlijk onder vuur lag, overigens niet altijd op eigen terrein. Hij heeft ook heel wat kogels voor collega's afgevangen en dan kan ik me voorstellen dat het een keer genoeg is'', aldus partijvoorzitter Henk Nijhof. (ANP)