Binnenland Bewaar

Hooijmaijers: Taxibonnen zijn in het Chinees

Volgens Hooijmaijers (L) is er niets aan de hand. Foto ANP
Volgens Hooijmaijers (L) is er niets aan de hand. Foto ANP © UNKNOWN

HAARLEM (ANP) - Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers van Noord-Holland wast zijn handen in onschuld wat betreft de bonnetjesaffaire die nu speelt bij de provincie. Hij ontkent dat hij heeft verzuimd creditcarduitgaven voor taxiritten tijdens handelsmissies in Hongkong te verantwoorden. ,,Alleen zijn die bonnetjes in het Chinees'', zei Hooijmaijers vrijdag in een interview met RTV Noord-Holland.

Volgens Hooijmaijers is er niets aan de hand. ,,Ik heb inderdaad met mensen gegeten en met een creditcard betaald.'' Hij zegt dat hij altijd op het standpunt heeft gestaan dat het verstandiger is als iemand van de provincie zelf etentjes betaalt, dan dat een projectontwikkelaar of aannemer dit doet. ,,Dat zouden die mensen namelijk het liefste willen doen.''

Hooijmaijers wijst erop dat hij met handelsmissies in 2007 en 2008 geregeld in Hongkong was om, als gedeputeerde, het Noord-Hollandse bedrijfsleven te promoten. ,,Deelname aan die missies werd keurig betaald door de aannemers zelf. Zij betaalden 1000 euro per persoon aan de provincie. Dat dekt de lading. Er staan inkomsten van ondernemers tegenover. Die hebben daarvoor betaald. De provincie deed daarvan de uitgaven ter plaatse.''

Malversaties

Ook betaaltelevisie op een hotelkamer in Engeland is volgens Hooijmaijers verantwoord. Dat ging volgens hem om een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal, waarnaar hij met een groep ondernemers zou hebben gekeken.

Malversaties zijn niet aan de orde, benadrukt Hooijmaijers. ,,Iedereen kan wel nagaan als dit soort dingen waar zouden zijn, dat mensen in het gevang zouden gaan.'' Hij vindt het raar dat jaren na dato vragen worden gesteld over oude declaraties. Hij zegt zich als oud-gedeputeerde hier nauwelijks meer voor te kunnen verantwoorden.

Hooijmaijers stapte in juni samen met de andere gedeputeerden van Noord-Holland op naar aanleiding van de Landsbanki-affaire, waarbij de provincie voor 78 miljoen euro het schip in ging.