Binnenland Bewaar

Hooijmaijers declareerde erop los

Afgetreden gedeputeerde Ton Hooijmaijers (L) en de Noord-Hollandse commissaris van de Koningin Harry Borghouts. Archieffoto ANP
Afgetreden gedeputeerde Ton Hooijmaijers (L) en de Noord-Hollandse commissaris van de Koningin Harry Borghouts. Archieffoto ANP © UNKNOWN

HAARLEM - VVD-bestuurder Ton Hooijmaijers (VVD) heeft als gedeputeerde van Noord-Holland voor duizenden euro's opgenomen met een provinciale creditcard zonder achteraf bonnetjes te kunnen overleggen.

De opnames zijn goedgekeurd door commissaris van de koningin Harry Borghouts. De PvdA spreekt van 'onregelmatigheden' en wil dat Hooijmaijers niet verantwoorde declaraties terugbetaalt.

Hooijmaijers stapte in juni op als gedeputeerde vanwege de Landsbanki-affaire, waarbij de provincie Noord-Holland 78 miljoen kwijtraakte. Borghouts kreeg zware kritiek omdat hij te weinig controle zou hebben uitgevoerd. Hij beloofde beterschap en gaf een aantal van zijn vele commissariaten op.

De geldopnames gebeurden vooral in Hong Kong in 2007 en 2008. Later werden taxikosten opgevoerd, zonder bonnetjes. Hooijmaijers zegt via een woordvoerder wel bonnetjes te hebben ingeleverd.

PvdA-fractievoorzitter Tjeerd Talsma: ''Commissaris Borghouts had cowboy Hooijmaijers moeten afremmen. Geld opnemen zonder dat later te verantwoorden met bonnetjes kan natuurlijk niet.''

Uit het overzicht van de door het Haarlems Dagblad opgevraagde declaraties blijkt verder dat Hooijmaijers (financiën) vaak uit eten ging bij dure restaurants met slechts één tafelgenoot. Ook vorderde hij  kleine bedragen terug, zoals pay-tv in buitenlandse hotelkamers, en een broodje kaas in Spanje. Met beleidsdirecteur Tjeerd Kampstra ging Hooijmaijers eten in het Okura voor 295 euro. ''Geen gewoonte,'' zegt Hooijmaijers.

De SP wil terug naar het oude systeem waarbij de rekeningencommissie een periodiek overzicht kreeg van alle bonnetjes, zegt fractievoorzitter Dago Welink. ''Dat is ooit afgeschaft omdat men het flauwekul vond. Dat is het dus niet.''

GroenLinks vindt ook dat de onderste steen boven moet komen over de gepinde bedragen door Hooijmaijers. ''Er moeten toch ergens bonnetjes van zijn?'', zegt fractievoorzitter Harmen Binnema. Over de rol van commissaris Borghouts (GroenLinks) zegt hij: ''Als commissaris hoef je toch niet alle bonnetjes na te trekken? Dat lijkt me anders wel een dagtaak worden. Je mag ervan uit gaan, dat iedere gedeputeerde zelf in alle redelijkheid declareert.''

Behalve de bonnetjes van Hooijmaijers zijn bij de declaraties van andere gedeputeerden en de commissaris weinig schokkende zaken te vinden. De tevens afgetreden Cornelis Mooij (VVD) valt op door zijn zuinige declaratiegedrag: hij declareerde af en toe een broodje kaas en melk, of een strippenkaart.

Commissaris van de Koningin Harry Borghouts van Noord-Holland zegt oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers verschillende keren te hebben aangesproken over de hoogte van diens declaraties en het ontbreken van bonnetjes. Dat stelde Borghouts vrijdag in reactie op berichtgeving over het declaratiegedrag van Hooijmaijers, dat niet volgens de regels zou zijn.

Volgens Borghouts hebben gedeputeerden een eigen verantwoordelijkheid voor hun declaratiegedrag en eigen integriteit. Alleen als bonnetjes bij declaraties ontbreken, wordt de commissaris van de Koningin hiervan op de hoogte gebracht, stelt Borghouts.

Hij zegt niet te hebben getwijfeld aan de verklaring van oud-gedeputeerde Hooijmaijers over de contante bedragen die hij had opgenomen tijdens handelsreizen naar Hongkong. In totaal gaat het om 3000 euro. Volgens Borghouts ging het hierbij om kleine bedragen die zijn besteed aan vervoer, fooien en drankjes. De commissaris heeft na de uitleg van Hooijmaijers hierover de declaraties ondertekend. (ANP)