Binnenland Bewaar

Kritiek op rapport omstreden neuroloog

Mevrouw Damink, een van de slachtoffers van de omstreden neuroloog Jansen Steur. Hij verliet in 2004 onder dwang het Medisch Spectrum Twente (MST). Hij heeft mogelijk tientallen patiënten ten onrechte gezegd dat zij ongeneeslijk ziek waren. Foto GPD
Mevrouw Damink, een van de slachtoffers van de omstreden neuroloog Jansen Steur. Hij verliet in 2004 onder dwang het Medisch Spectrum Twente (MST). Hij heeft mogelijk tientallen patiënten ten onrechte gezegd dat zij ongeneeslijk ziek waren. Foto GPD © UNKNOWN

ENSCHEDE - Met de titel 'En waar was de patiënt..?' stelde de commissie Lemstra in het dinsdag gepresenteerde rapport over de neuroloog Ernst Jansen Steur de patiënt centraal. De slachtoffers zelf hebben echter niet zoveel aan het rapport.

Het rapport Lemstra schetst een ontluisterend beeld van de patiëntenzorg in het Medisch Spectrum Twente in de affaire rond de slecht functionerende neuroloog Jansen Steur. Zelden werd een doofpotcultuur zo pijnlijk ontrafeld, als nu door de Commissie Lemstra. En dat, terwijl de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) toekeek en - ook - faalde. De commissie spaart terecht niemand.

Jansen Steur heeft tientallen patiënten schade berokkend met foute diagnoses. Hij functioneerde al vanaf 1992 niet meer naar behoren. In de loop der jaren was dat in het MST bekend; zowel in de top als bij collega's. Maar niemand vroeg zich in het ziekenhuis ooit af of zijn patiënten in gevaar waren. Alle aandacht was gericht op de vuile was binnenhouden. Het ging om het voorkomen van reputatieschade voor het MST.

Het was niet de taak van de commissie om een rapport te schrijven dat de slachtoffers van Jansen Steur en de doofpotcultuur zou helpen. Maar zeker gezien de titel is de vraag wat patiënten eraan hebben, wel op zijn plaats.

De commissie Lemstra komt met tal van aanbevelingen om het toezicht op het werk van specialisten te verbeteren. Als de Raad van Bestuur, de Inspectie en de minister daar werk van maken, wordt het voor patiënten in ziekenhuizen in het hele land veiliger. De huidige slachtoffers kunnen het slechts als schrale troost zien dat zij er dan met hun strijd aan hebben bijgedragen.

Maar of dat gaat lukken, moet nog blijken. Voorzitter H. Kingma van de Raad van Bestuur die een hoofdtaak heeft om de doofpot definitief te breken, constateerde dat de samenzweerderige cultuur van het zwijgen nog steeds bestaat, dat hij die 35 jaar heeft meegemaakt en dat hij dus onderdeel van het probleem is. Hij heeft daarmee de schijn tegen.

Juridisch adviseur Y. Drost van de slachtoffers hoopt dat hij met het rapport meer een vuist kan maken bij MediRisk, de aansprakelijkheidsverzekeraar van het ziekenhuis. Het zou de slachtoffers goed doen als hun zaken financieel genereus afgehandeld kunnen worden. Drost hoopt zelfs dat Kingma daarop aandringt. Jansen Steur kreeg bij zijn gedwongen vertrek 250.000 euro mee.

Maar Kingma ziet in het rapport geen aanleiding tot een gebaar. Alle aansprakelijkheidstellingen worden individueel en zakelijk hard aangepakt. Een vernietigend rapport ten spijt, stond hij met lege handen en zonder excuses tegenover de patiënte die hij volgens het rapport Lemstra nu juist dient te zien staan.

De slachtoffers hadden wel een goed gevoel bij de vernietigende conclusies. Ze hadden niet gedacht dat Lemstra het zo zou durven benoemen. In die zin is het voor hen wel een mentale oppepper.

Lemstra laat zich niet uit over de vraag of het onderzoek gevolgen moet hebben voor betrokken personen. Behalve de naam Jansen, valt er geen enkele andere naam. Betrokken personen gaan schuil achter de organisaties waarvoor zij uitkomen. Dat verzacht samen met de collectiviteit van het falen, de draai om de oren.

De slachtoffers zien dat het rapport geen gevolgen heeft voor betrokken personen. Sommigen hebben er moeite mee dat iedereen blijft zitten, zei adviseur Drost. Het zou volgens hem 'een belangrijk signaal zijn' als Kingma die de baas van de inspectie was toen de affaire op volle toeren speelde, opstapte. Kingma vindt dat de grootste flauwekul. (GPD)