Op haar elfde zeilde Laura Dekker in de schoolvakantie zeven weken lang in haar eentje over de wereldzeeën. Geen enkel probleem. Vanaf haar zesde heeft ze een eigen zeilboot.

Laura werd geboren op zee, ter hoogte van Nieuw-Zeeland. Dat gebeurde tijdens een zeven jaar durende wereldreis van haar ouders, per zeilboot.

''Het is een familiekwaal. Mijn ouders waren ook fervente zeilers en zelf zeilde ik op mijn veertiende ook alleen op zee,'' zegt vader Dick Dekker. Samen met zijn dochter woont hij op een schip in het Rivierengebied. Gezien alle ophef rond het meisje houden ze hun woonplaats liever buiten de publiciteit. De moeder van Laura woont elders in Nederland.

Laura en haar vader zijn geschrokken van de commotie die is ontstaan toen bekend werd dat ze alleen de wereld rond wil zeilen. Het plan was om in september te vertrekken voor een twee jaar durende trip. Als het aan de Raad voor de Kinderbescherming ligt gaat dat niet door. Vandaag diende een zaak bij de rechtbank in Utrecht om het ouderlijk gezag over Laura Dekker te beperken. De raad wil voorkomen dat Laura vertrekt en eist de voorlopige voogdij over het meisje en ondertoezichtstelling.

''Wat er gebeurt is een beetje overtrokken allemaal. Dat het een gevaarlijke onderneming is, weten wij ook wel. Maar er gaat nu een instantie over beslissen die totaal niet weet wat Laura kan. De Raad van Kinderbescherming heeft haar niet eens gesproken. Wij laten ons kind heus niet iets doen waarvan ze niet alle facetten beheerst.''

Vader Dick wilde aanvankelijk niet horen van het idee van zijn dochter. Ze heeft het er al jaren over en wist van geen ophouden.

''Waarom? Het lijkt me gewoon leuk,'' zegt Laura droogjes. Het doel is een record neer te zetten door als jongste meisje solo rond de wereld te zeilen. Als ze nu vertrekt, is dat nog haalbaar via een relatief veilige route. Hoe langer ze wacht, hoe moeilijker het wordt, want in Australië en Amerika zijn ook tieners in een vergevorderd stadium met de voorbereiding voor zo'n reis.

''Na lang aandringen zeiden we: als je het geregeld krijgt, mag je. Tot mijn grote verbazing had ze dat binnen de kortste keren rond,'' zegt haar vader.

Laura: ''Alles is gesponsord, tot en met de boot aan toe. Dat ging eigenlijk heel gemakkelijk.''

Wat haar betreft gaat de reis op korte termijn nog steeds door. Haar vader vreest echter dat het moeilijk wordt. De uitslag van de rechtszaak staat volgens hem al vast. ''Dat wordt uithuisplaatsing.''

Laura: ''Daar ben ik niet bang voor. Ik snap alleen niet waarom ik niet mag, terwijl andere tieners al eerder zijn gegaan.''

Vader Dick: ''Van de overheid moeten mensen blijkbaar allemaal in een hokje passen. Ze schijnen niet te kunnen begrijpen dat ieder mens anders is. Ik begrijp al die drukte echt niet. Als ik nou crimineel was, mijn dochter zou mishandelen of zou dwingen om te gaan, dan moet je ingrijpen. Maar niets van dat alles. Ze wil gewoon iets doen waar niemand last van heeft.'' (ANGELA JANS)

Klik hier voor een item over Laura in het NOS Jeugdjournaal